#

Gündem

Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşme açıklaması

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başladı.

Milyonlarca memur ve emeklisinin merakla beklediği 7’nci dönem toplu sözleşme görüşmeleri başladı. İlk toplantı bugün saat 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında başladı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katılıyor. Yetkili sendika Memur-Sen 11 hizmet kolunun temsilcisiyle masada.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye’de 85 milyonun tamamı sosyal koruma kapsamına alınmıştır. Bizler aziz milletimize hizmet gayesiyle milletimizden aldığımız yetki ve güçle AK Parti hükümetleri olarak 21 yıldır toplumsal barış ve huzuru tesis eden bir yönetim anlayışını benimsedik.

Türkiye olarak ülkemizin tüm il, ilçe, belde ve köylerinde ve yurt dışındaki vatandaşlarımıza kamu hizmetlerini dünyanın birçok ülkesinden daha hızlı ve etkin olarak sunmayı başardık.

Pandemi ve sonrasında sağlık ve sosyal güvenlik altyapımızın ne kadar güçlü olduğunu gördük. Tüm bu başarıların arkasında sayıları 5 milyona yaklaşan çok büyük kamu görevlisi ordumuz bulunmaktadır. Kamu çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik.

Artık bu masada alınan kararlar toplu sözleşme metni olarak kamu personel sistemimizde doğrudan uygulanabilen bir mevzuat niteliğini almış bulunuyor. Her koşulda ve ortamda diyaloğa hükümet olarak açık olduk.

Yüzde 17.55 artışa ilaveten seyyanen net 8077 liralık refah payı artışı yaptık. En düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya çıkardık. Çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından da ciddi pay vermiş oluyoruz.

Toplu sözleşmelerimizde 6 aylık artışlar ve enflasyon farkı uyguladık. Maaş artışını sadece toplu sözleşme hükümlerine göre yapmadık. Normal artışlar ve enflasyona ilaveten refah payları verildi. 7. dönem kamu görevlileri toplu sözleşmeleri çalışmalarımızın tarafları optimal düzeyde memnun edecek şekilde sonuçlandırmayı hedefliyoruz.”

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’ne dair taleplerini geçen hafta açıklayan Memur-Sen, 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istemiş, 2025 yılı için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Aylık 7 bin 650 liralık kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması ve gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi diğer talepler arasında yer aldı.

Görüşmeler ağustos ayı süresince devam edecek. Toplu sözleşme ile memur ve emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlenecek.