#

Bursa

Melike Baysal hayvan haklarına değindi

Veteriner hekim Melike Baysal, Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde, merkezi ve yerel yönetimlere yeniden hatırlatmalarda bulunarak kanunda geçen yükümlülüklerini uygulamaları için çağrıda buldun.

Veteriner hekim Melike Baysal, Türk Veteriner Hekimler Birliği Üyesi ve Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı olarak Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde ve 2024 yerel seçimlerinin ardından verdiği tüm demeçlerde, merkezi ve yerel yönetimlere yeniden hatırlatmalarda bulunarak kanunda geçen yükümlülüklerini uygulamaları için çağrı yaptı.

Baysal:

“-Hayvan üretimi ve satışının yasaklanmamasından belediyeler ve şahıslar eliyle sokağa ve ormana hayvan terk etme fiillerine caydırıcı ceza getirilmemesine,

-Hayvan etiği ve sağlığı düşünülmeden yapılan kısırlaştırmalardan denetim eksikliğine,

-Geçici bakımevi yaptırmayarak, kısırlaştırma yapmayarak kanunu ihlal eden belediyelerden veteriner hekim istihdamındaki yetersizliğe,

-Geçici bakımevlerindeki korkunç şartlardan evlerdeki ve sokaktaki hayvanların gerektiği şekilde kimliklendirilmemesine kadar insan kaynaklı pek çok soruna değiniyor.

#KısırlaştırAşılatYerindeYaşat kanun maddesini uygulamak yerine,daha önce denenmiş olan” ve şu anda yasadışı olan hayvanların toplatılarak belirli alanlara kitleler halinde kapatılmasının ve/veya “ötenazi veya uyutma adı altında öldürülmesinin çok tehlikeli sonuçlara yol açacağını” vurguluyor.

Yineliyoruz: Asıl “sorun” sokakta yaşayan köpekler değildir. Asıl sorun, sorumlu ve suçlular;

Üretim, satış ve ticareti engellemeyen yasa yapıcılardır.

5199 sayılı kanunun hayvanlar lehine olan az sayıdaki maddelerini dahi uygulamayan/denetlemeyen bakanlıklar ve hayvanları canavarlaştırarak nefret söylemi üretmeye devam eden siyasilerdir.

20 yıldır yasayla belirlenmiş görevlerini yapmayarak, hatta kanunu ihlal etmelerine rağmen ceza almayan, mevcut popülasyonun “sorun” olarak nitelendirilmesine sebep olan yerel yönetimlerdir.

Siyasi güdüm ile hareket eden ve hayvan düşmanlığını köpürten taraflı medya ile trol çeteleridir.”

https://x.com/yasamicinyasa/status/1792874516416254004?s=46