#

Eğitim

LGS tercihleri bugün başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonucuna göre yapılacak lise tercihleri bugünden itibaren 20 Temmuz saat 17.00’ye kadar alınacak.

LGS 2022 sonuçlarının açıklanmasının ardından okul tercihleri bugün başlıyor. Öğrenciler 20 Temmuz’a kadar tercih işlemlerini yapabilecekler. Sınava giren öğrenciler liselerin yüzdelik dilim ve kontenjanlarını araştırıyorlar.

8 MADDEDE LGS TERCİHLERİ

1- Tercihler nasıl yapılacak?

e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüklerinden yapılabilecek, tercihlerin ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekiyor.

2-LGS’ye girmeyenler tercih yapabilecek mi?

LGS puanıyla öğrenciler sınavla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapılabiliyor.

LGS’ye girmeyenler Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapabilecek.

3-Kaç tercih hakkı var?

Öğrencilerin il ya da ilçe sınırı olmadan 10 tane okul seçme hakkı bulunuyor.

4-Yerel tercihler nasıl yapılacak?

Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından ilk 3 okul eve en yakın olan yerlerden seçilmek zorunda. Öte yandan en fazla 5 tercih yapılabilecek.

5-Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Liselere yerleştirme tercih sonuçları 25 Temmuz’da açıklanacak. Sonrasında nakil dönemleri başlayacak.

6- Pansiyonul okul tercihini kimler yapabilir?

İsteyenler pansiyonlu okulları seçebilir. Burada da en fazla 5 okul seçilecek. Eğer 3 grupta tercih yapılırsa ve tüm tercih hakları kullanılırsa, 20 okul seçilmiş olacak.

7- Özel okul kaydı nasıl yapılacak?

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak.

LGS’yle öğrenci alan özel okullara kayıt işlemleri ise 20 Temmuz’a kadar yapılabilecek. Ancak yabancı özel okullar kayıtlarını 8 Temmuz’da bitirecekler.

8- Nakil işlemleri nasıl yapılacak?

LGS yerleştirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından iki kez nakil uygulaması olacak. Her dönemde; LGS puanıyla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.