#

Bursa

Koza Han’daki restorasyona büyük tepki

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 600 yıllık geçmişe sahip Koza Han’da başlattığı yenileme çalışmaları tepki çekti. Arnavut kaldırımlarının yerini mermerler alırken tarihi dokunun bozulduğu gerekçesiyle eleştirilerde bulunuldu.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın: Koza Han’daki restorasyon rezaletini durdurun

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Koza Han’da zemin yenileme adı altında bir restorasyon rezaletine imza attığını ifade eden CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, bu tarihi dokuyu bozan çalışmanın bir an önce durdurularak eski görüntüsüne kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Beş asır önce yapılan, Bursa’nın en önemli turistik mekanlarından, 2014 yılında UNESCO Tarihi Kültür Miras Listesi’ne alınmış Koza Han’da Bursa Büyükşehir Belediyesi, 5 asırlık taşları sökerek yerlerine beton taşlar döşüyor. Koza Han’a giderek bu çalışmayı yerinde inceleyen CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa’da bir restorasyon rezaletinin daha yaşandığına dikkat çekti.

Aydın, “Beş asırlık taşların yerinden sökülerek yenileme çalışması yapıldığını üzüntüyle yerinde gördük. Anıtlar Kurulu’nun burada bir çivi çakılsa dahi hemen işlem yaptığı yerde maalesef şu güzeli tarihi doku bozularak yerine düz beton şeklinde taşlar döşeniyor. İngiltere Kraliçesi’nin dahi Bursa ziyaretinde uğrayıp çay içtiği Koza Han, bizlerin gelecek nesillere miras olarak bırakmamız gereken yerlerin başında geliyor” diye konuştu.

Ayrıca yeni yapılan taşların su taşkınına da sebebiyet verebileceğinin altını çizen Aydın, bu tarihi yapının bozulmasıyla ilgili çok geç olmadan bu çalışmaların durdurulması çağrısı yaptı.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda yapılan çalışmaların söküldüğü görüldü.

DOĞADER’den yapılan açıklamada;

Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan değeri Koza Han’da tarihi dokuyu bozacak işlemler derhal durdurulmalıdır.

Beş asırdan fazla Bursa’da ayakta kalan Koza Han’da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu zemin yenileme çalışmalarını üzülerek izliyoruz.
UNESCO’nun Dünya Mirası listesi içerisinde sıraladığı Orhangazi Külliyesi ve Hanlar Bölgesi, Koza Han özel bir değerdir. Burada tarihi dokuyu dikkate almadan yapılan her çalışma kültür mirasımıza zarar vermektedir.

Büyükşehir Belediyesi’nin Anıtlar Kurulu kararıyla başlattığı çalışma popülist bir karardır veBursa’nın yüzlerce yıllık tarihine indirilmiş bir hançerdir.
DOĞADER olarak bu yürütülen yenileme çalışmalarının durdurulmasını istiyoruz.

Bursa’nın tarih mirasına, kültürüne sahip çıkmak isteyenleri öncelikle tarihi dokuyu korumaya çağırıyor, var olan yapıları gelecek yıllarda ayakta tutmak için sağlamlaştırmaya davet ediyoruz.

TWİTTER’DA BİRÇOK KULLANICI TEPKİLERİNİ DİLE GETİRDİ