CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın iptal edilmesiyle başlayan hukuki ve siyasi kriz, genel merkez koridorlarında sıcak gelişmelerle derinleşiyor. Mahkeme kararı uyarınca tedbiren görevi devralan Kemal Kılıçdaroğlu, yeni dönemin ilk stratejik adımını partinin hukuk kadrosunda attı.
Kurultay Davalarını Yürüten İsimler Görevden Alındı
Kılıçdaroğlu’nun imzaladığı azilname ile görevlerine son verilen avukatlar Çağlar Çağlayan, Mehmetcan Keysan ve Hazar Kardaş’ın, kurultay sürecine ilişkin açılan iptal davalarında doğrudan CHP adına hukuki süreçleri ve savunmaları yöneten isimler olduğu biliniyor. Kulislerde bu hamle, Kılıçdaroğlu ve ekibinin partinin mevcut hukuki savunma stratejisini tamamen değiştireceğinin ve yeni bir kadroyla yola devam edeceğinin ilk somut işareti olarak yorumlandı.
CHP Genel Merkezi’nde Otobüslü Önlem: Gerilim Tırmanıyor
Ankara 36. Bölge Adliye Mahkemesi’nin Özgür Özel ve mevcut yönetimi görevden uzaklaştırıp Kılıçdaroğlu dönemini iade etmesinin ardından genel merkezde adeta alarm durumuna geçildi.
-
Barikat Önlemi: “Kararı tanımıyoruz” açıklaması yapan ve peş peşe olağanüstü MYK toplantıları düzenleyen Özgür Özel yönetiminin talimatıyla genel merkez çevresinde güvenlik artırıldı. Olası polis ve TOMA girişlerini engellemek adına genel merkezin ana giriş kapısına iki adet parti otobüsü çekilerek barikat kuruldu.
-
Parti İçi Saflaşma: Kararın ardından parti içindeki klikler de netleşmeye başladı. Eski Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik ve Aylin Nazlıaka, mahkeme kararıyla eski görevlerine dönseler dahi bunu kabul etmeyeceklerini ilan ederek Özgür Özel’e destek verdi.
-
Siyasetten Tepkiler: Muhalefet liderleri de krize dahil oldu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ yaptıkları açıklamalarda, yargının siyaseti dizayn etmek amacıyla bir araç olarak kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu.
Süreci Değiştiren Mahkeme Kararında Ne Denmişti?
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin partideki tüm dengeleri altüst eden ve Kasım 2023’ten sonraki tüm kurultay ile kararları hükümsüz kılan gerekçeli kararında şu sert ifadelere yer verilmişti:
“Mutlak butlanla sakatlanmış 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultay ile göreve gelen genel başkan Özgür Özel’in, Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin, Parti Meclisi Üyelerinin ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına ve 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultay öncesi görevde bulunan genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin karar kesinleşinceye kadar tedbiren görevi üstlenmelerine ve görev iadelerine karar verilmiştir.”








