#

Dünya

Kadınlara özel o uygulama kaldırılıyor

Güney Kore’nin başkenti Seul’de kadınlara özel araç park yeri uygulamasının Mart ayı sonu itibarıyla kaldırılmasına karar verildi.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de 2009 yılında bodrum katlarındaki otoparklarda yaşanan olayların ardından getirilen “kadınlara özel araç park yeri uygulaması” son buluyor. Şehir yetkilileri, bu tür alanlara artık ihtiyaç duyulmadığını belirterek uygulamanın Mart ayı sonundan itibaren kaldırılacağını ve kadınlara ait araç park yerlerinin “aile park yerlerine” dönüştürüleceğini açıkladı. Dönüştürülecek park yerleri, hamile kadınların veya çocuklarla seyahat edenlerin kullanımına sunulacak ve söz konusu kriterleri karşılamayan kadınlar ise bu alanları kullanamayacak.
Eleştirmenler ise kadınlara özel park yeri uygulamasına son verilmesinin Güney Kore’deki “anti-feminist politikaların son örneği” olduğunu belirtiyor. Kore Kadınlar Derneği’nden Oh Kyung-jin, karardan dolayı duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek, “Hükümet, anti-feminist politikalarla ilerlemeye çalışıyor ve şimdi bu politikaların yerel yönetimleri beslediğini görebiliyoruz” diye konuştu.

Otoparklarda işlenen şiddet suçlarının çoğunu cinsel suçlar oluşturuyor

Güney Kore’nin en büyük şehri olan Seul’de, 30’dan fazla park yeri olan otoparklar, alanın 10’unu kadınlara ayırmak zorundaydı. Kadınların karanlıkta bodrum katlardan geçmemeleri için söz konusu park yerlerinin bina girişlerine yakın olmasına dikkat ediliyordu. Hükümetin 2021 yılında yayınladığı verilere göre şehrin otoparklarında işlenen şiddet suçlarının üçte ikisinden fazlasını cinsel suçlar oluşturuyor.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın