#

Gündem

İzmir’de can kaybı 92’ye yükseldi

Ege Denizi’nde merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi açıkları olan depremde can kaybı 92’ye yükseldi. Yaralı 962 vatandaştan 219’unun tedavisi çeşitli hastanelerde sürüyor. Yaralılardan 4’ünün durumu ağır 9 kişinin yoğun bakım tedavileri devam ediyor. 

AFAD’dan yapılan son açıklamaya göre (saat 19.30 itibariyle):

30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1.323 artçı sarsıntı yaşanmıştır. SAKOM’dan alınan bilgilere göre 92 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 994 vatandaşımızdan 847’si taburcu edilmiş olup, 147 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. İzmir’de arama ve kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 12’sinde çalışmalar tamamlanmış olup 5 binada çalışmalara devam edilmektedir.

Depreme ilişkin son bilgileri düzenlenen basın toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum verdi.

Kurum şunları söyledi:

Son durum hakkında açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şunları söyledi:

“İdil ve ardından Elif kurtarıldı. Aileleri ümitlerini hiç yitirmedi. Sonunda yavrularımıza kavuştuk. Bütün arama-kurtarma faaliyetlerini yapan ekiplerimiz bumutluluğa şahit oldu. Yine ailelerimize vatandaşlarımıza ulaşmak için çalışıyoruz. Tüm ekiplerimize şükranlarımı iletiyorum, özverili çalışmaları dolayısıyla. Ekiplerimiz vardiyalı bir şekilde hiçbir şekilde ara vermeden çalışmalarını yürütüyor.

4 YARALININ DURUMU AĞIR

Yeni güzel haberlerimizi vermek için canla başla çalışıyorlar. Vefat sayısı 91’e yükseldi. 962 vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Tedavisi devam vatandaşlarımızdan 4’ü ağır toplam 9 yoğun bakım hastamız var. Bu hastalarımıza ilişkin çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor.”

58 BİNA İÇİN ACİL YIKIM KARARI

Acil yıkılması gereken bina sayısının 58 olduğunu söyleyen Kurum, “Az hasarlı 397, orta hasarlı 66 binamız var” dedi. Kurum 6 binadaki arama kurtarma çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Bölgede devam eden müdahale ve iyileştirme çalışmaları AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden toplamda 7 bin 875 personel, 21 arama kurtarma köpeği ve 1090 araç ile yapılıyor.

5 MİLYON LİRALIK ÖDENEK

Aile Çalışmave Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise şu bilgileri verdi:

“Bakanlık olarak psiko-sosyal destekten sorumluyuz. Çadır alanlarında vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bakanlık personelimiz ile kesintisiz iletişim halindeler. 5 milyon lira daha yardım ödeneği aktaracağız. 1500’ü aşkın vatandaşımızla görüşmüş durumdayız. Deprem nedeniyle konuyu yıkılan vatandaşlarımıza hane başı 30 bin TL yardım yapılacak.İkinci el malzeme bağışı yapılmamasını istiyoruz, vatandaşlarımıza yeni malzeme yardımı yapıyoruz.”

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR

Bölgedeki artçı sarsıntılar da devam ediyor. Büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1148 artçı sarsıntı yaşandı.

EĞİTİME BİR HAFTA ARA

Deprem nedeniyle kent genelinde eğitime bir hafta ara verildi. Kararı dün Twitter hesabından yaptığı açıklamayla duyuran Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bugün düzenlediği bastın toplantısında sürenin duruma göre gözden geçirilebileceğini söyledi.

Okullardaki hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Selçuk, “139 okulumuzdaki küçük ölçekli hasarların, bazı çatlaklar ya da duvarlarda görülen bazı emarelerin hepsinin ayrıntılı analizi yapılıyor. Gerekli onarım çalışmaları için de tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda. İzmir’de okullarımızla ilgili Allah’a şükür bir sorun yaşamadık” diye konuştu.