#

İstanbul

İTEO’dan İBB yetkilileri hakkında suç duyurusu

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO), İstanbul’da 750 minibüsün taksiye dönüştürülmesi uygulamasını iptal eden mahkeme kararının gereğini yapmadıkları gerekçesiyle İBB yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi, idari mahkemesinin İBB’nin 750 minibüsün taksiye çevrilmesi kararının yürütmesinin durdurulması hükmünü hukuka uygun buldu.

Karara ilişkin İTEO’da düzenlenen basın toplantısında konuşan avukat Hülya Sürgülüoğlu, açtıkları davalar neticesinde haklılıklarını ispat ettiklerini, istinaf mahkemesinin kararını geçen ay İBB’ye ilettiklerini söyledi.

İBB’nin bir aylık süre sonunda mahkeme kararını uygulamak için harekete geçmediğini belirten Sürgülüoğlu, “Kararın uygulanmaması üzerine dün itibariyle savcılık nezdinde gerekli şikayetleri yaptık. Artık bu aşamadan sonra verilecek kararların takipçisi olacağız.” dedi.

Sürgülüoğlu, piyasada şu anda 750 taksinin yasal olmayan şekilde dolaştığını vurgulayarak, bu kararın geri döndürülmesi gerektiğini kaydetti.

“İBB gerekli çalışmaları yapmak zorunda”

İTEO Başkan Vekili Veli Yurt da UKOME’nin 250 taksi dolmuş, 750 minibüsün taksiye dönüştürülmesi kararının minibüslerle ilgili kısmının iptalini yargıya taşıdıklarını hatırlatarak, idare mahkemesinin lehlerine karar verdiğini dile getirdi.

İBB’nin başvurusu üzerine istinaf mahkemesinin 13 Haziran’da dönüşüm kararını iptal ettiğini aktaran Yurt, “Bu karar sonrası İBB gerekli çalışmaları yapmak zorunda. Biz bu kararı hukuk adına alınmış doğru karar olarak görüyoruz. Sahadan bazı esnafların taksilerini satarak 2-3 minibüs alıp döndüklerini duyuyoruz. Bu haksız bir kazançtır. Uygulamayı taksicinin elinden alınan bir ekmek olarak görüyoruz. Amacımız taksici esnafının hakkını korumaktı ve bu kararla da korumuş olduk.” ifadelerini kullandı.

 İBB’nin açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamada, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 29 Temmuz 2021’de aldığı 750 minibüs ve 250 taksi dolmuşun ticari taksiye dönüştürülmesi süreci aktarılarak, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın yargı yoluna gittiği hatırlatıldı.

Mahkemenin ilk etapta yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verdiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Esnaf Odası’nın itirazı üzerine dosyalar İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesine intikal etmiş ve Bölge İdare Mahkemesince söz konusu UKOME kararlarında başkan onayı olmadığından bahisle itiraz istemleri kabul edilmiştir. Akabinde ise İstanbul 10. İdare Mahkemesince söz konusu dava dosyalarında işin esasına girilmeksizin usul yönünden ‘incelenmeksizin ret’ kararları tesis edilmiştir. Söz konusu ‘incelenmeksizin ret kararları’ işin esasına girilmeksizin usul yönünden verilen ve İdare hukuku kapsamında iptal niteliği taşımayan kararlardır.”

Karar metinlerinde İBB başkanının imzasının bulunduğu savunulan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İstanbul 10. İdare Mahkemesince usul yönünden verilen incelenmeksizin ret kararlarının akabinde, belediye başkanımız tarafından bahse konu kararlar bir kez daha imza edilmiştir. Belediye başkanımızın bizzat katılımıyla alınan UKOME kararları doğrultusunda yine bizzat katılımı ile noter huzurunda gerçekleşen çekilişlerle toplamda 1000 adet taksiye dönüşümü gerçekleştirme işlemiyle ilgili mahkemece verilmiş herhangi bir iptal kararı bulunmadığından, söz konusu işlemlerin yürürlüğünün devamı konusunda da herhangi bir şüphe olmadığı aşikardır.”

UKOME’nin aldığı karar sonrası 2 Kasım 2021 tarihinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı programla kura yöntemiyle ticari taksi hak sahipleri belirlenmişti.