İspanya’nın güneyindeki Endülüs Özerk Bölgesi’ne bağlı Almeria vilayetinde çıkan orman yangını büyük bir felakete dönüştü. Bedar çevresinde etkili olan yangında yaşamını yitirenlerin sayısı 12’ye yükselirken, çok sayıda kişi yaralandı ve bölgedeki yerleşim alanları tahliye edildi.
Alevler kısa sürede yayıldı
Yaklaşık 40 dereceyi bulan hava sıcaklığının etkisiyle büyüyen yangına 150 itfaiyeci ve çok sayıda kara ekibi müdahale etti. Yangında hayatını kaybedenlerden bazılarının araçlarının içinde bulunduğu bildirildi.
Olayda en az 6 kişinin yaralandığı, yanık ve dumandan etkilenen yaralıların hastanede tedavi altına alındığı açıklandı.
Yangının nedeni araştırılıyor
İlk değerlendirmelere göre yangının devrilen bir elektrik hattının kuru otları tutuşturmasıyla başlamış olabileceği öne sürülüyor. Ancak yetkililer, yangının kesin çıkış nedeninin yapılacak incelemelerin ardından netlik kazanacağını belirtti.
Yangın nedeniyle bazı kara yolları ulaşıma kapatılırken, yaklaşık 50 kişi güvenlik amacıyla tahliye edilerek geçici barınma merkezlerine yerleştirildi. Söndürme çalışmalarına İspanya Askeri Acil Durum Birimi’nin de destek vereceği açıklandı.
Yetkililerden peş peşe açıklamalar
Endülüs Bölgesi Acil Durum Sorumlusu Antonio Sanz, yaşananları “benzeri görülmemiş bir trajedi” olarak nitelendirirken, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yaşanan can kayıplarından dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.
Endülüs Özerk Yönetimi Başkanı Juanma Moreno ise yangının bölge için büyük bir felaket olduğunu belirterek hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
Aşırı sıcaklar riski artırıyor
Uzmanlar, son yıllarda İspanya’da etkisini artıran sıcak hava dalgalarının orman yangınlarını daha sık ve yıkıcı hale getirdiğine dikkat çekiyor. Ülkede geçen yıl yaklaşık 400 bin hektarlık alanın orman yangınlarında zarar gördüğü, bunun son yılların en yüksek seviyesi olduğu belirtiliyor.








