#

Haber

Irak’ın başkenti Bağdat’ta patlama sesleri

Irak’ın başkenti Bağdat’ta peş peşe 3 patlama sesi duyuldu. Güvenlik yetkilileri bir araca drone saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi’nin hava saldırısında öldürüldüğü belirtildi. Irak hükümetinden ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. AP haber ajansı, insansız hava aracıyla yapılan saldırının ABD tarafından gerçekleştirildiğini doğrulattı.

Haber ajansı AFP’ye konuşan güvenlik kaynakları, araçtakilerin İran yanlısı Kataib Hizbullah örgütü yöneticileri olduğunu söyledi.

Kataib Hizbullah, 3 Amerikalı askerin öldüğü Ürdün saldırısı ile gündeme gelmişti.

Reuters ise Iraklı yetkililere dayandırdığı haberinde, araçta İran yanlısı bir diğer silahlı grup olan Haşdi Şabi yöneticileri olduğunu aktardı. Aracın Bağdat’ın doğusunda 3 füze ile vurulduğu, en az 2 kişinin öldüğü belirtildi.

Saldırı, Amerika’nın bölgede İran destekli güçleri hedef aldığı bir döneme denk geldi.

Irak  hükümetinden ise konuya ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Haşdi Şabi örgütü 

Haşdi Şabi, Türkçe adıyla “Halk Seferberlik Güçleri”, çoğunlukla Şiilerden oluşan, Sünni, Hristiyan ve Yezîdîleri de içeren yaklaşık 40 farklı gruptan oluşan, Irak  hükümetinin de desteklediği ortak politik cepheyi barındıran örgüt olarak biliniyor.

Haşdi Şabi örgütü nasıl kuruldu?

Haşdi Şabi, Irak’ın önde gelen Şii din adamı Ayetullah Ali Hüseyni Sistani’nin Irak ve Şam İslam Devleti’ne karşı ulusal seferberlik talep eden mezhepsel olmayan bir fetva üzerine kuruldu.

Örgüt, var olan milisleri Haziran 2014’te Irak İçişleri Bakanlığı’nın “Halkın Seferberlik Komitesi”ne bağladı. Örgüt, Sünni sivillere karşı insan hakları ihlallerinden ve mezhepsel kan dökmekten suçlanmış, ancak Irak hükümet yetkilileri bu ihlallerin münferit olaylar olarak nitelendirmiş ve küçük cezai tedbirler almıştı.

19 Aralık 2016’da Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Haşdi Şabi’yi silahlı kuvvetlere dahil eden yasayı onayladı. Bu birliktelikle örgüt ulusal silahlı kuvvetlerin en üst düzey komutanlığına tabi oldu. Örgüt, 21 Mart 2017’de Özel Kuvvetler Bölümü kurmak için özel kuvvetler kursunun açıldığını açıkladı. Eğitim programı, Irak Özel Operasyonel Kuvvetleri’nin talimatıyla çeşitli misyonları kapsadı.