#

Spor

IPTV çetesi çökertildi!

Avusturya polisi, 2016-2023 yılları arasında telif hakkı korumalı yayınların şifresini çözerek bunları binlerce müşteriye yeniden dağıtan yasadışı bir IPTV ağıyla bağlantılı 20 kişiyi tutukladı.

Avusturya polisi, 2016-2023 yılları arasında telif hakkı korumalı yayınların şifresini çözerek bunları binlerce müşteriye yeniden dağıtan yasadışı bir IPTV ağıyla bağlantılı 20 kişiyi tutukladı. Yasadışı şebekeye yönelik soruşturma, Almanya’da yapılan bir şikayet üzerine başlatıldı ve 80 failden oluşan bir suç örgütünün ortaya çıkarılmasına yol açtı.
7 yıl içinde 11 milyon euro civarında yasa dışı gelir elde ettiği tahmin ediliyor
Korsanlık şebekesi, TV sinyallerinin şifresini çözen ve tedarik eden tedarikçiler ile sinyale erişimi yılda 50 dolara kadar satın alan ve son müşterilere yılda 200 dolara kadar yeniden satan bayilerden oluşan bir hiyerarşide faaliyet gösteriyordu. Operasyon kısa bir süre Facebook reklamları aracılığıyla tanıtılmış olsa da müşterilere öncelikle ‘ağızdan ağıza’ ulaşıldı ve birçok müşteri piramit benzeri bir yapıyla kısa sürede satıcılara dönüştü. Çetenin bu yöntemle 7 yıl içinde 11 milyon euro civarında yasa dışı gelir elde ettiği tahmin ediliyor.
İşte tutuklama yapılan Şehirler 
Polisin açıklamasına göre Avusturya’da 15 bayi ve üç tedarikçi tespit edildi. Bayilerin her birinin, yasadışı yayına erişmek için kendilerine yıllık abonelik ödeyen 300 ila 2.500 arasında müşterisi vardı. Tutuklamalar Viyana, Salzburg, Vorarlberg ve Tirol’de gerçekleştirilirken, kolluk kuvvetleri operasyonu sırasında 60 banka hesabından 1.6 milyon euro, sinyal şifresi çözme ve IPTV besleme dağıtımı için kullanılan 35 sunucu, bir Audi A7 lüks otomobil, 55 bilgisayar sistemi, sabit disk ve akıllı telefona el koydu. Avusturya polisinin duyurusunda “Çete liderleri lüks gayrimenkullere, spor arabalara ve ayrıca çeşitli şirketlere, kulüplere ve özel topluluklara sahipti,” deniliyor.
Tutuklanan kişiler suçlarını kabul etti 
Tutuklanan kişiler ticari dolandırıcılık, kara para aklama, Erişim Kontrol Yasası ve Telif Hakkı Yasası hükümlerinden suçlu olduklarını kabul ettiler. Suç grubunun geri kalan 60 üyesi yasadışı operasyonların merkezinin bulunduğu Almanya’da bulunuyor, ancak buradaki yetkililer henüz hukuki işlemlere başlamadı. Yasa dışı IPTV ağlarına yönelik baskınlar son dönemde hız kazanmış durumda. Mayıs ayında Hollanda Mali Polisi (FIOD), Avrupa’nın en büyük yasadışı IPTV operasyonlarından birini durdurarak önemli bir başarı elde etmişti. Ayrıca geçtiğimiz ay İrlanda’da korsan yapılandırılmış kutular satan ve IPTV hizmetlerine korsan erişim sağlayan iki suçlu Belfast Crown Mahkemesinde hapse mahkum edilmişti.
Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın