#

Bursa

İklim krizi büyüyor

Çağın en büyük problemlerinden biri iklim krizi. Doğanın dengesi değişiyor, nüfusun sayısı artıyor. Şehirlerde bilinçsizce kullanılan su tüketimi eğer önlenemezse daha büyük sorunları da beraberinde getirecek.

Tüm dünyayı küresel ısınma etkisi altına aldı. Doğanın dengesi bozuldukça  doğal afetler yaşanmaya başlandı. Orman yangınları, sel felaketleri hayatımızın tümünü etkisi altına alıyor. Gelecek ise risk altında. Türkiye yağışların azalması kuraklık riskimi arttırdı. Su kullanımında şehirlerde tasarruf döneminin başlanması büyük önem taşıyor. Verimli topraklarda yetişen sebze ve meyveler yeteri kadar sulanmadığı taktirde zarar görecek.

Dr. Fevzi Çakmak Ziraat Mühendisleri Başkanı son durumu değerlendirdi.

İklim krizi sürekli kendini hatırlattığını vurguladı. Ancak biz su zengini ülkesi olduğumuzu düşünüyoruz. 2025 yılından sonra su kıtlığı çekecek bir ülke olduğunu belirtti.Çakmak, şöyle devam etti. “Su tüketimi her geçen gün artıyor. Tasarruf edilmesi gerekiyor. Bu da iletim hatlarını iyileştirerek ve yatırımlarla olacak. Daha sonra kullanım durumunu doğru planlanması gerekiyor. Özellikle içme suyunda yüzde 33 kayıp kaçak var, tarımsal sulamada bu durum daha da fazla yüzde 51’e çıkıyor.

Çeşmeden akan sudan tasarruf edeceğiz ama tarımsal sulamadan tasarruf edecek tedbirleri almamız gerekiyor. Damla ve yağmur sulama sistemi kurulmalı ve çiftçi de eğitilmesi lazım.  Bilimi çiftçiyle  buluşturmamız ve ektiği ürüne göre iklim koşullarına göre oluşturulacak olan sulama programlarının yapılması gerekiyor. En az yüzde 50 anlamında tarımsal anlamında tasarruf gerçekleşecektir” dedi.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın