#

Bursa

HPV virüsü nedir? Uzman isim Line TV’ye anlattı

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu HPV virüsü ve HPV aşısı hakkında Line TV’ye önemli açıklamalarda bulundu.

ÖZEL HABER – HPV virüsünün neden olduğu başta rahim ağzı kanseri olmak üzere 10 kanser türü var. Aslında bu kanser türleri HPV virüsü aşısıyla önlenebiliyor. Ancak bu pahalı aşıyı SGK karşılamıyor. Özellikle uzmanlar kadınların bu haberi detaylı bir şekilde izlemesini ve ne kadar hayat kurtarıcı bir aşı olduğunu öğrenmesini istiyor.

Hem erkeklere hem de kadınlara uygulanan bu aşı HPV virüsünün neden olduğu kanser türlerinden özellikle koruyor. Diğer ülkelerde ücretsiz uygulanan aşıyı SGK karşılamadığı için 3 dozuna 2 bin 85 TL ödenmek zorunda.

Peki, bu aşının yan etkileri var mı ve 9 ila 12 yaş olarak uygulandığı bilinen HPV aşısı 27 yaş ve sonrasına da uygulanabilir mi?

HPV virüsü her an kişiye bulaşabilir. Bunu önlemek ise HPV aşısı ile mümkün. Sağlık Bakanlığı ise bu aşının ücretsiz yapılması için çalışmalarına devam ediyor ayrıca Kanser Erken Tarama Teşhis Merkezi’nde (KETEM) bu virüsün taşınıp taşınmadığı da burada öğrenilebilir. (Sinem Sevim)