#

Dünya

Hilary Kasırgası ABD kıyılarına ulaştı

Amerika’nın Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde görülen, Kaliforniya boyunca kuzey-kuzeybatı yönünde ilerleyen Hilary Kasırgası, yoğun yağışlara sebep oldu. Ulusal Hava Durumu Servisi’ne göre, 25 Eylül 1939’dan bu yana Güney Kaliforniya’da tropikal fırtına yaşanmazken, 26 milyon kişinin sel tehlikesi altında olduğu belirtildi.

Tropik Fırtına Hilary, Meksika’nın Pasifik kıyılarına şiddetli rüzgarlar ve sel getirdikten sonra ABD’nin California eyaletine ulaştı.

Hilary Kasırgası, Meksika’nın Baja California yarımadasını saatte119 km/sa hızla esen rüzgarlarla vurdu. Burada bir kişi hayatını kaybederken,Santa Rosalia kasabasında çok sayıda ev sular altında kaldı.

Hilary Kasırgası’nın  kuzeye doğru ilerledikçe zayıflayacağı biliniyor. Ancak şimdiden Hilary, şimdiden ABD’nin 84 yıldır yaşadığı ilk tropik fırtına oldu. Güney California’da tropik bir fırtına en son 1939 yılında Long Beach’te karaya çıkmıştı.

Bununla birlikte bilim insanları, ABD’yi ve dünyanın çeşitli bölgelerini etkisi altına alan son anormal hava olaylarının insan kaynaklı küresel ısınmadan kaynaklandığını düşünüyor.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Hilary Kasırgası’nın Pazar günü yerel saatle 11:00’de Meksika’nın Baja California yarımadasının kuzey kesiminde karaya ulaştığını açıkladı.

Kurum, Hilary’nin hem Meksika hem de ABD’de “hayatı tehdit eden” sellere neden olabileceği uyarısında bulundu.

Diğer taraftan, California’dali Long Beach sakinlerinden Eugenie Adler, “İnsanların bazı mülklerini kaybettiği sel bir şeydir, ancak insanların öldüğü sel başka bir şeydir. Ve ben insanların ölebileceğinden korkuyorum.” diye konuştu.

Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass ise Hilay Kasırgası’nı “eşi benzeri görülmemiş bir hava olayı” olarak nitelendirerek,  “Ancak Los Angeles, ister orman yangını ister deprem olsun, krizlere müdahale konusunda önemi bir deneyime sahip. Şehrimiz hazırlıklı.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Hilary Kasırgası nedeniyle ABD’nin güneybatısında yaşayan yaklaşık 26 milyon kişinin sel tehlikesi altında olduğu belirtildi.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın