#

Haber

Erzincan’da kayıp işçilere ait izler bulundu

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında heyelan meydana gelmiş ve 9 işçi toprak altında kalmıştı. İşçileri arama çalışmaları devam ederken, madende kayıp 3 işçinin “manganez ocağı”nda olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Arama yapılan ocakta araçlara ait bazı parçalar da bulundu. Olayla ilgili gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden 6’sı tutuklama talebi, 2 şüpheli ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılma talebi ile mahkemeye sevk edildi. Tutuklama talep edilenler arasında madeni işleten şirketin Kanadalı yöneticisinin de olduğu öğrenildi. Öte yandan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), kayıp işçileri kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini bildirdi.

İlçeye bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları, 4. gününde devam ediyor.

Ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edildi.

Maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki “manganez ocağı” bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.

Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan “manganez ocağı”na düştüğü değerlendiriliyor.

Derin bir oyuk halinde ve toprak kaymasını önlemek için “şev” yapılan bu ocakta araçlara ait bazı parçalar da bulundu.

TRT Haber ise toprak altındaki kamyonun bazı parçalarına ulaşıldığını ve 15-20 metre derinlikte kamyon lastiği tespit edildiğini bildirdi.

İzlenen güvenlik kamerası görüntüleri ve bulgulardan yola çıkan ekipler, kayıp 3 işçi ile 2 aracın bu noktada olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada, “9 kardeşimizi arıyoruz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada, “9 kardeşimizi arıyoruz. Bu arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin, işçilerimizin 3’ünün bir lokasyonda, 6’sının diğer bir lokasyonda olduğunu tespit ettik.” ifadelerini kullanmıştı.

Siyanür tehlikesi sürüyor 

Bölgede siyanür tehlikesi nedeniyle sürekli olarak ölçümler yapıldığını söyleyen Bakan Bayraktar, şu ana kadar kirlilik tespit edilmediğini söyledi ve “Halk sağlığını veya orada çalışan personeli tehdit edecek herhangi bir şey söz konusu değildir.” demişti.

8 Şüpheli Mahkemeye sevk edildi 

İliç’teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan Kanadalı J.R.G’nin yanı sıra A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K’nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı.

Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından İliç Adliyesi’ne götürüldü.

Cumhuriyet savcılığında ifadeleri alınan zanlılardan aralarında J.R.G’nin de yer aldığı 6’sı tutuklanmaları, 2’si ise haklarında adli kontrol tedbirleri uygulanması talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Bu kişilerin sulh ceza hakimliğindeki işlemleri sürüyor.

AFAD’dan ilk açıklama

AFAD’dan yapılan açıklamada, 13 Şubat’ta İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu, kayıp 9 vatandaşı arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, yüksek teknolojik cihazlar ile göçük altında kalan vatandaşların olabilecekleri lokasyonların belirlendiği ifade edildi.

Profesyonel ekiplerce yapılan arama kurtarma çalışmalarının belirlenen bu alanlarda yoğunlaştırıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“7/24 çalışma esaslı yürütülen faaliyetlerde, 2 bin 663 personel, 793 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron ile georadar ve jeoradar görev yapıyor. Gelişmeleri takip ediyoruz.”