#

Haber

Emekliye zam Meclis’te kabul edildi

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren çalışma hayatına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla, en düşük emekli aylığı 10 bin liraya yükseltilirken, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılacak zam oranı ise yüzde 49,25’e çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulu’nda işçi emekli aylıklarına yapılacak artışın yüzde 49,25’e çıkarılması ile en düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye yükseltilmesini düzenleyen teklif kabul edildi.

Yasayla, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi.

Kabul edilen önergeyle söz konusu maddede yüzde 42,57 olarak yer alan SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı da yüzde 49,25’e çıkarıldı.

Böylece, memur emeklilerinin aylık artışı ile SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yapılacak artışlar eşitlendi.

Yasayla, asgari ücret desteği 2024 yılında 700 lira olarak uygulanacak.

Sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek.

Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi için verilen teşvik 31 Aralık 2025’e kadar devam edecek.

Uygulamanın 31 Aralık 2026’ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından emeklilerin ocak ayı maaş farkları hesaplara yatırılacak.