#

Eskişehir

Dünün bursiyerleri bugünün burs vereni

Eskişehir’de öğrenim gören arkadaşların kendilerinden sonra okuyacak öğrencilere destek olmak için 30 yıl önce kurdukları Eskişehir Mezunları ve Eskişehir’den Yetişenler Vakfı (ESVAK), kentte açılan şubesince bir yemek organizasyonu düzenleyerek bursiyer ve kurucuları bir araya getirdi. Organizasyonda, öğrencilik yıllarında ESVAK’tan burs alan, meslek hayatlarına atıldıktan sonra da yeni öğrencilere burs veren vakıf üyeleri deneyimlerini paylaştı.

Eskişehir’de 1980’li yıllarda öğrenim gören bir grup arkadaş, meslek hayatlarına atıldıktan sonra da görüşmeye devam etti. Uzun yıllar boyunca süren arkadaşlıklarının ardından bir araya geldikleri sohbetlerde geçmiş günler hakkında sohbet eden arkadaşlar, yaşadıkları zor dönemleri de hatırlayarak, kendilerinden sonra eğitim görecek öğrencilerin zorluk çekmemesi için neler yapabileceklerini düşünen arkadaşlar, 1993 yılında bir vakıf kurmaya karar verdi. Yaklaşık 30 yıldır faaliyet gösteren vakfın burslarıyla eğitim hayatını tamamlayıp, iş hayatına başlayan bursiyerler, başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanına dağılırken, şimdinin burs verenleri oldu.

Merkezi Ankara’da bulunan vakfın Eskişehir’de açılan şubesi de bir yemek organizasyonu düzenleyerek, Eskişehir’de burs yardımı alan öğrenciler ile vakıf üyelerini bir araya getirdi. Yapılan buluşma İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Kur’an-ı Kerim Tilaveti okunmasıyla başladı.

“ESVAK’ın eğitimine yardım ettiği çocuklar kendilerinden sonra okuyanlara yardım etmeye başladı”

Yapılan yemek organizasyonuna katılan ESVAK Genel Başkanı Sedat Rıfat Doyum, bu vakfın büyüyerek, daha fazla öğrenciye ulaşması için çalıştıklarını söyledi.

Düzenlenen yemek organizasyonunun öğrencilerle bir araya gelme konusunda önemli ve güzel bir buluşma olduğunu ifade eden Doyum, “Bizler 40 yıl önce Eskişehir’de okumuş öğrencileriz. Eğitimimizi burada gördük, bu topraklarda yetiştik ve Türkiye’ye dağıldık. Hatta dünyanın çeşitli yerlerine giden arkadaşlarımız da var. Bu arkadaşlarımızla temasımız hiç kopmadı çünkü bizler 12 Eylül ihtilalinden önce okuyan nesiliz. O zaman müthiş bir arkadaşlık ve dostluk oluştu. O bağ kopmayınca bundan tam 30 yıl önce bu vakfı kurmayı düşündük. Eskişehir mezunları ve Eskişehirden Yetişenler Vakfı’nı 1993 yılında kurduk. Biz bu vakfı kurarken, bizim okuduğumuz sıralarda şu anda okuyan öğrencilerin müşküle düşmemeleri için kurmayı düşündük. Çünkü biz öğrenciyken çok müşkül durumlara düştük. ‘ Onlarda okullarını başarıyla bitirsinler’ diye düşündük ve hakikaten başarıldı. Bugün, ESVAK’ın eğitimine yardım ettiği çocuklar, kendilerinden sonra okuyanlara yardım etmeye başladı. Eskişehir Şubesi başkanımız Ozan Köroğlu’na ve yönetimine teşekkür ediyoruz. Burada bizim kaiden bildiğiniz öğrencilerle bir araya gelme fırsatı buluyoruz. Öğrencilerimiz buradalar, onlarla amcaları bir araya gelecek ve sohbet edeceğiz. Biz eski hatıralarımızı anlatacağız, gençler de bize beklentilerini söyleyecekler. Bundan sonra neler yapabiliriz onlara karar vereceğiz” dedi.

“ESVAK bursiyeriydim artık bir görevliyim”

Yıllar önce ESVAK bursiyeri olarak eğitimini tamamlayan Eskişehir Şube Başkanı Diş hekimi Ozan Köroğlu, yıllar sonra bu göreve layık görüldüğünü ifade etti.

Burs alan öğrencilerin eğitim hayatından sonra da ESVAK tarafından desteklendiğini dile getiren Köroğlu, “Vakfımız bize büyüklerimizden amcalarımızdan ve babalarımızdan miras olarak kaldı. Biz de bu mirası bizden sonraki kuşaklara bırakmak için bir yol edilmiş, ESVAK neferleriyiz. Nasipse öğrenci kardeşlerimize yol gösterici olmaktan ziyade onların bir abisi ve kardeşi olarak, elimizden gelen neyse onu yapmaya çalışacağız. Eskişehir vakfı olarak, hem öğrenci kardeşlerimizin üniversite hayatları boyunca karşılaşabilecekleri sorunlara çözüm olmak hem de onların üniversite sonrasındaki süreçlerinde iş bulmalarında, hayattaki sorunlarıyla çözüm odaklı yaklaşarak, onlara abi niteliğiyle nasihat tavsiye ve yol bulmaları için elimizden gelen neyse onları yapacağız. Ben diş hekimiyim, eskiden ESVAK bursiyeriydim. Yıllar sonra yolumuz tekrardan kesişti, bununla birlikte sağ olsun büyüklerimiz bize bu görevi verdiler. Bu yemek organizasyonumuz bizim her yıl yaptığımız bir şey, bu yılda bizim Başkanlığımızda yol arkadaşlarımızla birlikte düzenlediğimiz bir organizasyondur. Hedefimiz 7’den 70’e bütün ESVAK camiasını buluşturmak. Kurucular kurulu mütevelli heyeti Eskişehir Şubesi ve bursiyer kardeşlerimizle birlikte organizasyon yapmak istedik” şeklinde konuştu.

“Biz bugün aldığımız desteği gelecekte başka öğrencilere vermek istiyoruz”

ESVAK’ta burs yardımı alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğrencisi Samet Buz, düzenlenen yemek organizasyonunda hem büyükleriyle hem de öğrenci arkadaşlarıyla tanışmasının büyük bir fırsat olduğunu söyledi. ESVAK ile geleceğini de planladığını belirten Buz, şu ifadeleri kullandı;

“ESVAK’ta bir bursiyerden ziyade abilik, Ablalık ve arkadaşlık üzerine birlikte bir mentör ile devam ediyoruz. Geleceğimiz için bir proje çiziyoruz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. ESVAK’ın bana faydaları; deneyimli olan abi ve ablalarımdan bilgi edinip bir yerlere gelebileceğim. Onların tecrübelerinden yararlanmıyorum. Burası çok yoğun bir şekilde toplantı ve buluşmaların olduğu bir yerden ziyade, kendimizi daha rahat hissedebileceği bir şekilde hafta sonları, haftada ya da ayda bir kere şeklinde toplantılar oluyor. Birbirimizin tecrübelerinden yararlanıyoruz. Bu yemek organizasyonu sayesinde pek çok kişiyle tanıştık. Arkadaş ve hocalarımız gibi birçok kişiyle sohbet ediyoruz. Burada geleceğimizi şekillendirmek istiyoruz. İleride bizim gibi burs almak ve gelecekte bir şeyler yapmak isteyenler olacaktır. Biz bugün aldığımız desteği gelecekte başka öğrencilere vermek istiyoruz.”

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın