#

Ekonomi

Dolar ve euro enflasyonu bekliyor

Dolar 26,96 TL’deki sabit seyrine devam ediyor. Euro ise 29,6334 TL’den güne başladı. Piyasalar yarın açıklanacak enflasyonu bekliyor. Yarın açıklanacak enflasyonun yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.

Dolar 26,96 TL’deki sabit seyrine devam ediyor. Euro ise 29,6334 TL’den güne başladı. Piyasalar yarın açıklanacak enflasyonu bekliyor.

Yarın açıklanacak enflasyonun yeniden yükselişe geçerek yüzde 45’i aşması bekleniyor. Enflasyon temmuz ayında yıllık yüzde 38 olmuştu.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı enflasyon sunumunda enflasyon tahminlerini piyasanın tahminlerine yakın vermesi ve enflasyon sorununu kabul etmesi piyasaları memnun etti. Hemen bir gün sonra Cuma günü TCMB’ye üç yeni başkan yardımcısının atanması oldu. Buna göre Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alınırken yerlerine Cevdet Akçay, Fatih Karahan ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı. Piyasaların yakından tanıdığı bu isimlerin atanması memnuniyetle karşılandı. Bu gelişmeler sonrasında dolar ve euro yatay seyirde kalmaya devam ederken, Borsa İstanbul’da bankacılık hisseleri öncülüğünde hızlı yükselişler yaşanıyor.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin CDS’i 400 puana kadar geriledi.

Öte yandan kamu kurumları enflasyonu yavaşlatacak adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak BDDK’nın aldığı karara göre,  Yurtdışına yönelik turizm harcamalarında, kredi kartına taksit yapılamayacak. Konut hariç bireysel kredilerin tamamının (KMH ve kredi kartları dahil) risk ağırlığı artırıldı; bu sayede söz konusu faiz oranlarının artması sağlanacak.

TL mevduat faizindeki gerileme sürüyor. Mevduat faizleri yüzde 13 dolayında düştü. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz hafta sunumda yaptığı açıklamada TL enstrümanları geliştireceklerini açıklamıştı.

Öte yandan ABD’de açıklanan kişisel tüketim harcamaları verisinde yaşanan düşüş sonrasında Fed’in faiz artışlarını durduracağı beklentileriyle dolar küresel para birimleri karşısında yatay seyir izliyor.