Erdoğan’dan Mahmud Abbas mesajı
Konuşmasının başında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e görev süresi boyunca yaptığı çalışmalar nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Genel Kurul’da bulunmamasına değindi.
Erdoğan, Abbas’ın üst üste iki yıldır salonda yer alamamasını eleştirerek, Filistin’in sesini BM kürsüsünde duyurmaya devam edeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Filistin Devleti’ni henüz tanımamış ülkelere kararlarını gözden geçirme çağrısında bulundu.
“İnsanlık o günleri hasretle bekliyor”
BM’nin kuruluşundaki hedeflere ve Birleşmiş Milletler Anlaşması’na atıfta bulunan Erdoğan, anlaşmanın üzerinden 81 yılı aşkın süre geçmesine rağmen dünyada savaşların ve çatışmaların devam ettiğini söyledi.
Erdoğan, BM’nin kuruluşunda ortaya konulan barış, güvenlik, insan hakları ve adalet hedeflerinin hayata geçirilmesi gereken günlerin insanlık tarafından hâlâ beklendiğini ifade etti.
Erdoğan’dan Gazze açıklaması
Konuşmasının önemli bölümünü Gazze’ye ayıran Erdoğan, son bir yılda dünyada çok sayıda çatışma ve savaş yaşandığını söyledi.
Erdoğan, Gazze, Ukrayna-Rusya savaşı, Myanmar, Darfur, İran ve Lübnan’daki gelişmelere değinerek son 12 ayda 250 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Gazze’de ise son üç yılda 74 bin kişinin öldüğünü ifade eden Erdoğan, bu kişilerin çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.
Bu rakam ve değerlendirmeler Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında dile getirdiği ifadeler olarak kayda geçti.
“Gazze, çocuk ampute oranının en yüksek olduğu bölge”
Erdoğan, Gazze’deki sağlık hizmetlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Gazze’deki hastanelerde yakıt sıkıntısı nedeniyle jeneratörlerin büyük bölümünün çalışamadığını savunan Erdoğan, bölgede çok sayıda çocuğun saldırılar nedeniyle uzuvlarını kaybettiğini söyledi.
Erdoğan ayrıca Gazze’yi ağır insani koşulların yaşandığı bir bölge olarak nitelendirdi.
İsrail hükümetine yönelik eleştiriler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail hükümetinin işgali sona erdirmeye yanaşmadığını savundu. Batı Şeria’daki yerleşimci saldırılarına ve Kudüs’teki kutsal mekanlara erişim konusuna da değinen Erdoğan, UNRWA’nın faaliyetlerinin sona erdirilmesine yönelik girişimlere tepki gösterdi.
Erdoğan, Gazze’deki durumun yalnızca Türkiye’nin değil, uluslararası toplumun da meselesi olduğunu söyledi.
“Bu, insani bir meseledir”
Konuşmasında Gazze’deki tabloya ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Erdoğan, yaşananların kendi şahsi meselesi olmadığını belirtti.
Erdoğan, Gazze’deki gelişmeleri insani ve vicdani bir mesele olarak tanımlayarak uluslararası topluma çağrıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM 81. Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ana gündem başlıkları arasında Gazze, Filistin’in devlet olarak tanınması ve uluslararası toplumun bölgedeki gelişmelere yönelik tutumu yer aldı. Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’na 16’ncı kez hitap edeceği daha önce açıklanmıştı.








