#

Yenişehir

Çanakkale’de savaşan Bursalı Onbaşı’nın kızına anlamlı hediye

30 Ekim 1915 tarihinde Kilitbahir’de nöbeti esnasında Çanakkale Boğazı’nı geçmekte olan ve su üzerinde kulesi görünen Fransız denizaltısı Turkuaz’ı 3’üncü top atışında vurarak, Çanakkale Savaşı’nın seyrinde önemli rol oynayan Bursa Yenişehirli Asker Müstecip Onbaşı’nın kızı Ulviye Balkan konuştu. “Babam ve arkadaşları 8 sene askerlik yapmış çok çekmiş. Bu vatan bizlere onların hediyesidir” dedi.

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Orhaniye köyünde yaşayan Çanakkale Savaşı’nın seyrinde önemli rol oynayan Müstecip Onbaşı’nın kızı 76 yaşındaki Ulviye Balkan’ı Yenişehir’de yaşayan Erdal Tirşahi ziyaret etti.

Tirşahi, Müstecip Onbaşı’nın kızı Ulviye Balkan’ı evinde ziyaret ederek kendisine Türk Bayrağı, 57. Alay sancağı bayrağı ve Çanakkale savaşından bugüne tüm şehitlerin 2 milyon 75 bin litre dökülen kanlarının 80 milyon nüfusa oranının tekabül ettiği temsilli kan tüpünü hediye etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Erdal Tirşahi, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale Savaşı’nın seyrinde önemli rol oynayan Müstecip Onbaşı ile tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Müstecip Onbaşı, 30 Ekim 1915 tarihinde Kilitbahir’de nöbeti esnasında Çanakkale Boğazı’nı geçmekte olan ve su üzerinde kulesi görünen Fransız denizaltısı Turkuaz’ı 3’üncü top atışında vurmuş. Bizde değerli büyüğümüz onurumuz Müstecip Onbaşı’nın kızı Ulviye Balkan’ı evinde ziyaret ederek kendisine Türk Bayrağı, 57. Alay sancağı bayrağı ve Çanakkale savaşından bugüne tüm şehitlerimizin 2 milyon 75 bin litre dökülen kanlarının 80 milyon nüfusa oranının (25 CC) tekabül ettiği temsilli kan tüpünü hediye ettik” diye konuştu.

Müstecip Onbaşı’nın kızı Ulviye Balkan, “Allah onlardan razı olsun. Bu güzel hediyeler evlatlarıma hatıra kalır. Çok duygulandım. Gelenler anlatıyor gâvur çizmesi altında kalacaktık. Senin baban ve arkadaşları sayesinde bu vatanda kurtuldu. Hayır, yap babana diyorlar. Okuyoruz dua ediyoruz. Babam anlatırdı, siz ne biliyorsunuz biz çok çektik derdi. Evimizi eşimizi çocuklarımızı unuttuk. 8 sene askerlik yapmış eve gelmemiş bize çekişirdi ben 13 yaşındayken vefat etti. Geldikten sonra kolundan 8 sene felçli gezdi. Son zamanlar dili basılmıştı. Biz babam askerliği anlatacak derdik o yine çektiği çileleri anlatırmış. Allah hepsinden razı olsun” dedi.