#

Bursa

Bursa’yı vuran ‘Süper Hücre’ felaketi böyle geldi

Line Tv programcısı Ersel Peker köşe yazısında Bursa’da etkili olan sel felaketini kaleme aldı.

Uyarılar yapılıyordu.

Son 15 yılın en sıcak yaz mevsiminin yaşanabilme ihtimaline karşı yurttaşların su israfından kaçınılması isteniyordu.

Öyle ya oluşabilecek kuraklık her canlıyı olumsuz etkileyecekti.

Bu arada mart, nisan ve mayıs aylarında beklenilen yağışlar gerçekleşmemesine sebep dünyadaki iklim değişiklikleri gösteriliyordu.

Haziran ayıyla birlikte başlayan ve meteoroloji de süper hücre tanımlaması yapılan kararsız yağışlar sanki bir felaketin habercisi gibiydi.

Nitekim üç ayda yağması gereken yağmurlar bir haftada toprağa düşünce olanlar oldu.

Önce dağ ilçelerimizi vuran dolu henüz koruk aşamasındaki meyvelerde büyük hasar oluşturdu.

Ardından etkisini sürdüren sağanak yağışlar bu kez şehrin üst kısımlarına kurulu İvazpaşa Mahallesi’nde caddede sele kapılan bir bayanın görüntüleri tüm haber bültenlerinde hayretle izledik.

Bunlar olup biterken Valilik, kararsız yağışlar nedeniyle değişim gösteren havanın durumunu “Meteorolojik Duyuru” şeklinde sel, su baskını, yıldırım düşmesi, dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarıları yapılıyordu.

Pazar günü için de akşam saatlerinde şiddetli sağanak yayış uyarısı yapılmıştı.

Zira, pandemi süreci nedeniyle aylardır evlerinde kalan vatandaşlar, Babalar Günü’ne denk gelen bu özel günün sabah saatlerinde havanın da güneşli olmasını fırsat bilerek adeta kentin tüm piknik alanlarına akın etmişlerdi.

Bu durum şehir içindeki trafik akışının rahatlığıyla da çok net anlaşılabiliyordu.

Saatler 18.30’u gösterdiğinde özellikle kentin doğu bölgesi üzerine çöken karabulutlardan boşalan şiddetli yağış neşe için de başlayan günü felakete çevirdi.

Dakikalar ilerledikçe adeta gök delinmişçesine yağışın etkisini gösterdiği Kestel’in Katırlı Dağı eteklerinde kurulu Kayacık ve Dudaklı mahallelerinden gelen sel felaketi haberleri herkesi dehşete düşürdü.

Çünkü piknik için köyün üst kısmındaki alana çıkan beş kişilik aileden dördünün sel sularına kapılarak kaybolduğu bilgisi geldi.

Ama felaketin bununla da sınırlı olmadığı kurtarma ekiplerinin Kayacık Mahallesi’ne komşu Dudaklı Mahallesi’ne ulaşmasıyla ortaya çıktı.

Mahallenin sokaklarında manzara can ve mal kaybına varan büyük bir afatın Dudaklı’yı vurduğuydu.

Bu arada sel sularının her şeyi önüne katıp sürüklediği sırada evin duvarını yıkarak içeriye giren yağmur suları, doğuştan konuşma ve bedensel engelli Kader’in kaderi oldu.

O anda köydeki herkesin canının ve malının kurtarma derdine düştüğü sırada talihsiz kızın yaşlı anne ve babasının yardım çabaları yeterli olamamıştı.

Babalar Günü’nde engelli kızını kaybeden baba, Kader’in tekerlekli sandalyesine sarılıp ağlamasının görüntüleri yürekleri dağladı.

Aynı gece İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Bekir Pakdemirli’nin özel uçakla Bursa’ya gelerek afetin yaşandığı bölgede çalışmaları yerinde inceleyerek geceyi burada geçirmeleri devletin gücünü ortaya koymuş.

Kabus gibi gecesimin sabahın ilk aşıklarıyla ortaya çıkan felaketin boyutu Kestel, Yenişehir, İznik hatta Orhangazi ilçelerindeki sebze ve meyve ekili binlerce dönüm tarım alanlarının sular altında kaldığını gösteriyordu.

Hem selin vurduğu mahallelerde hem de sular altında kalan tarlalarda zararın tespit çalışmaları bir yandan sürerken Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ilk etapta 1 milyon lira, Bursa Valiliği’nce de 500 bin lira yardım da bulunulduğu belirtildi.

Allah’tan gelene isyanımız olamaz.

İnşallah bu felaketi de Bursa olarak birlik ve beraberlik içinde aşacağımıza inancımız tamdır.

Bugün acımız var.

Bir sonraki yazılarımızda, selin vurduğu köylerde sosyal medya hesaplarından şov amaçlı görüntüler paylaşarak rol çalma peşinde olan bazı siyasi parti temsilcileri ile bu gibi afetlerde can ve mal kayıplarını daha az hasarla atlatılması adına gerekli önlemleri yetkililerin görüşleriyle paylaşacağız.

Ersel Peker