#

Bursa

“Bursa’ya 5 yıl içinde 50 bin konut şart”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Salı günü açıkladığı ‘Sosyal konut projesiyle’ TOKİ aracılığıyla Bursa’ya ilk etapta 8 bin 650 konut yapılacağı müjdesi verilmişti. Peki bu konutlar nüfusu 3 buçuk milyonu aşan sanayi kenti Bursa için yeterli olacak mı? Line TV ekranlarında Ayşe Nur Büyükhan’ın sunduğu Haber Ekstra programına konuk olan Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi sektöre dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’da ilk etapta inşa edilecek 8 bin 650 konut için Bursalılar e-devlet üzerinden başvuru taleplerini oluşturmaya başladı. Peki bu konutlar nüfusu her geçen gün artan bursa için ne kadar yeterli olacak?

Sosyal konut hamlesinin her kesimi mutlu ettiğini ifade eden Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, ‘Projenin başarılı olup olmadığını zaman gösterecek ancak bakıldığında bu hamleyi yapmak gerçekten Türkiye Cumhuriyeti adına bir devrimdir. Bugün baktığınızda içerisinde 3 buçuk milyonu aşkın insanı barındıran Bursa’da 8 bin 650 gibi bir rakam açıklandı. Ulaşılabilirlik seviyesinde olarak bir kısıtlama yaptığınızda da şehir merkezi olarak nitelendirilebilecek bölgelerde bin 400 konut inşa edilecek. Bursa’nın büyümesinin beklendiği yönlerden olan TEKNOSAB bölgesine ve onun çevresinde istihdam edilebilecek bir kesim öngörüsüyle 3 bin 300 tane de o bölgede konut yapılacak. Sosyal konut bir tarafı çok mutlu etti, aslında bu işin mutsuz olduğu bir taraf yok. Ancak bugün sosyal sosyal konut projesi hayata geçmiştir, lakin bu projenin sacayaklarını iyi oluşturup bunu devamlı hale getirmek zorunludur ki o zaman belirli bir grubun mülk edinme şansı olsun’ dedi.

Çelebi, TOKİ aracılığıyla yapılacak konutların piyasayı etkilemeyeceğini de ifade edip, ‘Bugün 5 yıllık planlamada ilk etapta 250 bin konutun üretileceği bir yerde, 8 bin 650 pay aldıysak ve ilerleyen süreçte de bunu çarpı iki olarak değil de en iyimser haliyle 20 bin olarak düşünürsek, bu rakamlardaki konutun piyasayı kıracak ya da piyasayı yükseltecek etkisi olmaz.  Ben bu açıklama yapılırken Bursa’ya 50 bin civarında konut bekliyordum. Bursa gibi hızlı büyüyen, sanayinin çok çok üst seviyede olduğu bir şehirde ve halkın Yıldırım, Osmangazi gibi ağırlıklı yaşadığı bölgeler içerisinde yaşam kurabilecekleri 50 bine yakın konut projesi umudum vardı. 50 bin konutu biz Bursa’da üreteceğiz dedikleri anda, rakamların yavaş yavaş yüzde 10 ila 15 bandında aşağı geleceğini öngörüyorduk. Eğer, Bursa’da kalıcı çözümler üretemezsek ters göç başlayacak’ diye konuştu.