#

Bursa

Bursa’da ekmeğini mermerden çıkaran kadın

AYŞE NUR BÜYÜKHAN – Geçmişten bugüne kadar meslekleri kadın ya da erken işi olarak kategorize eden bir sistemin içerisindeyiz. Ancak daha önce de Bursalı beton mikseri sürücüsü Sevda Yaruk’un hayatını sizlerle buluşturmuştuk. Şimdi de erkek işi olarak tabir edilen mermer ustası bir kadının hikayesini izleyeceğiz. Bursa İznik’te yaşayan 39 yaşındaki 3 çocuk annesi Hazel Kara 2015 yılında kurduğu mermer atölyesinde onlarca ağırlıktaki mermerleri işleyip inşaata taşıyıp monteliyor.

Fiziksel olarak ağır kabul edilen mesleklerin kadınlar tarafından icra edilemeyeceği söylenmiştir hep. Ancak 39 yaşındaki genç kadın tüm bu algıları yıkarak onlarca ağırlıktaki mermerleri kaldırıp şekillendiriyor ardından monte ediyor.

2006 yılında mermer işine başladı Hazel Kara. Bir firmanın bünyesinde işçi olarak çalışıyordu. Ardından kendi işinin patronu oldu. Yükü de arttı ancak bu ona daha çok mutluluk verdi.

Genç kadın, kendisinin bir mermer ustası olduğunu hem meslektaşlarına hem de müşterilerine inandırmakta da zorlandı.

Mermer atölyesinde spiral kesim makinelerini ustalıkla kullanan Kara, hem 3 çocuğunun ihtiyaçlarını karşılıyor, hem eviyle ilgileniyor hem de işini büyük bir aşkla yerine getiriyor.