#

Bursa

Bursa’da dava açan köylüler mahkeme önündeydi

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla mahallesi’nde bir maden firmasının zenginleştirme tesisi ve atık barajı kurmak istemesine karşı çıkan köylülerle firma arasındaki dava süreci devam ediyor. Son olarak evlerinin önüne döşenen enerji nakil hattından dolayı dava açan köylüler bugün mahkeme önündeydi.

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Mahallesi’nde yapımına başlanan maden tesisi durdurulamadı olumlu ÇED raporlarına karşı davalar açıldı. İddiaya göre maden firması zenginleştirme ve atık barajı kurma eylemine ara vermedi.

Zaman zaman köylüler jandarma ile karşı karşıya kaldı. Köylülerin meraları ve mezarlıklarını içine alan bir bölgede kurulmak istenen bakır, çinko, kurşun zenginleştirme tesisine uzun süredir itiraz eden köylüler eylemleriyle sık sık gündeme geldi.

Son olarak da köyde yerleşim yerlerinin hemen yanında çalışmalar başlamış, iddiaya göre su borularının hemen yanına elektrik nakil hatları döşenmişti.

Bu çalışmalar sırasında da köyde birçok evi su basmış, borular patlayınca da günlerce sular kesilmişti. Hal böyle olunca da yapılan bu işlemin hukuka aykırı olduğunu söyleyen çevreciler ve köylüler, soluğu mahkemede aldı.

Kirazlıyayla davasını takip eden Onur Cingil dava sonrası şu açıklamalarda bulundu:

“Bugün Bursa Bölge İdare mahkemesindeyiz. Bursa Yenişehir Kirazlıyayla köyünün hemen dibine yapılan ve yıllardır mücadelesini köylülerin yaptığı bir maden inşaatı var. Geçtiğimiz yıl pandeminin ortasında herkes evlerine kapalıyken köyün altından elektrik hattı çekilmişti. Biz de bu ruhsatı veren Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ve bu işlemi yapan Uludağ Elektrik A.Ş.’ye karşı davamızı açmıştık. Bugün idare mahkemesinde bu dosyanın duruşması görüldü. İdare mahkemelerinde duruşmalar görüldükten 30 gün sonra kararlar açıklanıyor. Bizim için duruşma Kirazlıyayla, dernek ve platformalarımızın takibiyle gayet iyi geçti.

“KİRAZLIYAYLA KÖYÜNÜN ALTINDA ATOM BOMBASI VAR”

Bugün dilekçelerle söylediklerimizi görsellerle anlattık. Hukuken bu işlemin iptal edilmesini izah edebiliriz. Dünyanın hiçbir yerinde bir maden şirketine elektrik sağlanabilmek adına köyün bağından, bahçesinden, mezrasından her yerinden elektrik hattı çekilebilecekken baktığınızda bir köyü yerle bir ederek altıdan nasıl hat geçirildiğini ve insanların nasıl tehlike içerisinde olduğunu anlattık.

Bugün Kirazlıyayla köyünün altında atom bombası vardır. Bu kablolar insanların evlerinin altından korumasız korunaksız geçirildi. Biz bu işlemin iptalini istedik. Keşif ve bilirkişi taleplerimiz oldu. Kirazlıyala her alanda her şekilde mücadeleye devam ediyor. Bu mücadele elbet kazanılacak. Halkız haklıyız kazanacağız. Kirazlıyayla, Kirazlıyaylalıların olacak. Meyra madencilik en kısa sürede oradan gidecek.”