#

Bursa

Bursa’da 80 yaş üzeri vatandaşlara sağlık hizmeti

Bursa’da 80 yaş üstü bireylerin sağlık ihtiyaçlarının belirlenerek tedavilerinin planlanması amacıyla kurulan Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM) 17 kamu hastanesinde hizmet veriyor.

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetine ulaşma engeli bulunan hastaların kendi ev ortamında tıbbi açıdan hizmet alması imkanı tanıyan Evde Sağlık Hizmetleri (ESH) birimine ilaveten kurduğu Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) birimleri sağlık hizmetlerine hız kesmeden devam ediyor. YAŞAM birimlerinde 80 yaş ve üzeri bireylerin evinde tıbbi bakım ihtiyaçları tespit edilip destek sağlanırken, buna uygun tıbbi bakım planları da oluşturularak danışmanlık hizmeti de veriliyor.

Hekim, hemşire, yaşlı sağlık bakım personeli ve tıbbi sekreterlerin görev aldığı YAŞAM birimlerinde gerektiği durumlarda diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı da görev yapıyor. 80 yaş üzeri yaşlı kişilere ulaşan ekipler, vatandaşları ilk olarak mevcut sağlık durumlarına göre hem yerinde hem de uzaktan sağlık hizmeti yöntemiyle değerlendiriyor. YAŞAM birimleri ile birlikte çalışan fizyoterapistler, yaşlı vatandaşların fizyoterapi ve rehabilitasyona yönelik ölçme ve değerlendirmeleri ile ihtiyaç duyduğu tedavi programlarını hazırlanıyor. Pansuman, enjeksiyon, sonda değişimi gibi ihtiyaçları da karşılanan yaşlıların ihtiyaç duyduğu poliklinik randevularının alınması, gerektiğinde evden hastaneye, hastaneden eve nakillerinin yapılması da YAŞAM birimlerinin sunduğu hizmetler arasında yer alıyor.

923 Hastaya Evi Ziyareti

Bursa’da 17 kamu hastanesinde hizmet sunan YAŞAM birimlerinde, yaklaşık 6 ayda 923 hastaya ev ziyareti yapılırken, hastanelerde ise toplam 620 poliklinik kaydıyla hizmet verildiği bilgisi verildi.