#

Bursa

Bursa’da 14 ayda 300 bini kişi virüse yakalandı

Günlük vaka sayılarının 2 bin 500’ü aştığı Bursa’da pandeminin başladığı günden bugüne koronavirüs geçiren kişilerin sayısı 300 bini aştı. Bursa’nın nüfusu göz önüne alındığında bu oran yüzde 10’a denk geliyor. Yani  Bursa’da her 10 kişiden 1’i koronavirüse yakalandı.

Bursa’daki aşılama rakamları ve salgında gelinen son noktayı Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşesine taşıdı.

Yılmaz yazında şu ifadelere yer verdi:

14 ay oldu… Çin’in Wuhan kentinden hızla yayılan yeni tip koronavirüsün tüm dünya gibi Türkiye’yi de etkisi altına aldığı Mart-Mayıs döneminde Bursa’da günlük vaka sayıları 300-400’lerdeydi ve herkes daha dikkatliydi.

O süreçte alınan önlemler ve toplum disipliniyle virüsün yaz aylarında ortadan kalkacağı varsayılmıştı. Vakaların azaldığı görülüp ekonomik kaygılar öne çıkınca yaz başında yasaklar gevşetildi ve normalleşme adımları atıldı.

Ne var ki, Ekim-Kasım döneminde ikinci dalgada virüsün mutasyona uğramış türleri ortaya çıktı. Bursa da günlük 5 bin vaka sayısıyla rekor kırdı. Ardından önlemler, sıkı denetim, toplum disiplini, dikkatli günlük yaşamla şubat sonunda günlük vaka sayısı 150’ye kadar inince umutlanmıştık ki, mart ayına günlük 250-300 vakayla başladık.

“GÜNLÜK 2 BİN 500 VAKAYA ULAŞTIK”

Sonra rakamlar hızla yükselmeye devam etti ve İngiliz mutantının kolay bulaşıp hızlı yayılma özelliğinin de etkisiyle günlük 2 bin 500 vakaya ulaştık.

Gelinen noktada pandeminin başlangıcından bu yana Bursa’da toplam hasta sayısını sorunca, 300 bini geçtiğini öğrendik. Bu rakama, belirti göstermediği için hastalığı geçirdiğini bilmeyenler dahil değil. Herkese test yapılmış olsa hastalığı yaşayanların sayısı artar.

“HER 10 KİŞİDEN BİRİ HASTA OLMUŞ”

Yine de tespit edilen hasta sayısı Bursa’nın yüzde 10’unun hastalığı geçirdiğini gösteriyor. Bir başka ifadeyle her 10 kişiden biri hasta olmuş.

Buna karşın açıklanan aşılama sayıları hızla artıyor. Dün itibariyle Bursa’da 448 bin 780’i birinci doz ve 291 bin 922’si ikinci doz olmak üzere toplam 740 bin 702 kişiye aşı yapıldı.

BURSA’NIN YÜZDE 25’İ AŞILANDI

Bu, Bursa’nın yaklaşık yüzde 25’inin aşlandığını gösteriyor, ama 2 dozu da olanların oranı yüzde 10’a yakın. Randevu alıp gitmeyen yüzde 23 aşılarını olsaydı, oran da yükselecekti.

Sonuçta, hastalığı geçiren ve aşılananların toplamı yüzde 35’e geldi gibi. Görünen o ki, yüzde 60 kabul edilen toplumsal bağışıklığa doğru hızla ilerliyoruz.