#

Genel

Bursa Tabip Odası’ndan maymun çiçeği açıklaması

Bursa Tabip Odası (BTO) Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, ülkemizde ilk kez görülen maymun çiçeği virüsü hakkında Line TV’ye özel açıklamalarda bulundu. Maymun çiçeği virüsünün nasıl ortaya çıktığı ve bulaşma yolları hakkında bilgi veren Kumaş Türkiye’deki sağlık çalışanları bu hastalığa hazır mı sorusunun cevabını da verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğünü belirtti. Bakan Koca açıklamasında, “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor” ifadelerine yer verdi.

Maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de görülmesinin ardından ise vatandaşların kafasında maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolları ve nasıl ortaya çıktığı hakkında soru işaretleri oluştu.

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş da konu ile alakalı Line TV’nin sorularının yanıtladı. Virüsün Afrika’da ortaya çıktığını belirten Kumaş, maymun çiçeğinin bulaşma yollarının çiçek hastalığının bulaşma yolları ile benzer olduğunu hastalığın solunum yoluyla bulaşma riskini de taşıdığını ancak  diğer bulaş yollarına göre daha zor olduğunu belirtti.