#

Haber

Bursa Mevlevihanesi’nin tanıtım programı yapıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, Bursa’ya kazandırılan Bursa Mevlevihanesi’nin tanıtım programı düzenlendi.

Hz. Mevlana 22. Kuşak torunu Esin Bayru Çelebi’nin konuşması

Hz. Mevlana hayatta olduğu sürece ötekileştirmeme hususunda hep öğüt vermiş ve eserlerinde bu konuyu sıkça işlemiştir. Günümüzde Mevlana Müzesi olarak adlandırıldığımız alanda ilk Mevlevihane kurulmuştur. Bu Mevlevihaneler daha sonra Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde inşa edilmiştir. Bugün tarihimize vefalı bir açılışta hep birlikteyiz. Birçok Mevlevihane’yi restore eden herkese çok teşekkür ederim. Biz Hz. Mevlana ailesi olarak ilgili akademisyenlerle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bizi üzen birçok şey var ama bunlardan bahsetmek istemiyorum. Bu yanlışı yapanlar da inşallah yaptıkları yanlışlardan vazgeçerler.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın konuşması

Bursa rüya bir şehirdir. Gecesi ayrı, gündüzü ayrı, yazı, kışı ayrı güzel. Bursa çok güzel bir şehir. Birçok şahir Bursa’nın güzelliklerini anlatmaya çalışmışlar. İçinde nice hazineler saklıyor Bursa. Dün bugün yarın olarak ele alıp planlarımızı yapmak zorundayız. Merkez ve ilçelerimizdeki birçok eseri tamir ediyoruz ve vatandaşlarımıza sunuyoruz. Tarihi hanlar ve çarşılar bölgesinde çalışma yaptık. Bursa 40 yıldır bunu hayal ediyordu ama gerçekleştirimiyordu. Çalışmalarımız devam ediyoruz. Zindan Kapıyı, Tophanede restoreler yaptık. İlçelerimizde de birçok yerde restore yaptık. Türk Dünyasına Bursa’mızı tanıttık. Bu heyecanı kelimelerle anlatmak mümkün değil. 19 buçuk yıl içinde onlarca açılışa vesile olduk. Beni en çok etkileyen yer burası oldu. Farklı işlevler için kullanılmıştır. Şehrimize bir vefa borcu olarak şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sanat faaliyetlerin yürütüldüğü bir mekan olacak. Bursa Mevlevihane’sinin yeniden hayata geçmesi için gönüllü olan arkadaşlarımız var. Hepsine teşekkür ediyorum. Esin çelebi ve ailesine yürekten teşekkür ediyorum. Böyle bir açılışta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın olmaması olmazdı. Bu akşam bizi kırmadı ve bizimle birlikte oldu. Bu ateş bu heyecan dalga dalga Bursa sokaklarını saracak.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın konuşması

Bugün burada Hz. Mevlana’nın kadim değerlerini yaşatma konusunda büyük bir adım atılıyor. Vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Büyük bir işe imza atan Alinur Aktaş beyefendiye sonsuz teşekkür ediyorum. Binlerce insanın ruhuna şifa olacağına yürekten inanıyorum. Yaratılanı yaratandan ötürü seven Mevlana Hazretleri çirkinliği güzelliğe tercih etmiştir. Dünyada nice hükümdarlar geçti. Ama hiç biri yürekleri fetheden Mevlana Hazretleri gibi hatırlanmadı. Her dönemin kendine has zorlukları var. Hiç şüphesiz ki zorlukları Mevlana Hazretleri’nin izinden giderek aşacağız. Barış ve dostluk iklimi bu topraklardan dünyaya yayılacaktır.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank’ın konuşması 

Böyle bir anlamlı gecede birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Benden önce konuşan çok değerli konuşmacılarımız ifade ettiler. Mühim olan bir kültür oluşturabilmek. Onun için iklimi oluştururken mekanların çok büyük önemi var. Bir Mevlevihane’yi tekrar canlandırıyoruz. Bunun gibi 21 yıldır yaptığımız hizmetlerle gerçekten her anlamda kültürü sanatıyla kalkınmasıyla farklı bir Türkiye’yi oluşturabilmek. Bursa’ya da önemli bir hizmeti kazandırmış oluyoruz. Bu işte emeği geçen herkesi kutluyorum.