#

Bursa

Bursa deri OSB’de hareketlilik başlıyor

Kurban Bayramına kısa bir kala birçok sektörde hareketlilik başladı. Bursa deri OSB Türkiye ekonomisine katkı sağlayan bölgelerden bir tanesi. Bu yüzden kurban derilerinin hasarsız ve korunarak temin edilmesi oldukça önemli.

Bu yıl yaklaşık 3 milyon küçükbaş, 1 milyon adet büyükbaş hayvan kesimi bekleniyor. Bursa, Türkiye’nin 3 deri Organize Sanayi Bölgesi olarak en büyüğü. Dolasıyla Kurban Bayramı sebebiyle hareketli günler yaşanacak. Derilerin ekonomik değer kaybına uğranmaması için dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle deri çürümesinin önüne geçmek için ise yapılacak ön işlemlerde önem taşıyor. Bursa’da ham deri işleme kapasitesi yüksek oranda. Ancak ülke genelinde ham madde ihtiyacı da her geçen gün artıyor.

Bursa Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Çağlar, kurban kesmek bizim için çok önemli bir ibadet olduğunu belirtti. Çağlar, konuşmasına şöyle devam etti.

“Deri sanayicileri olarak kurban derilerinin hasarsız ve korunarak bize gelmesini arzu ediyoruz. Ham derilerin ekonomik değeri 500 milyon lira, eğer işlersek 1 buçuk milyon değerine çıkıyor. Bu da çok önemli. Kurban Bayramında kesim sırasında bıçağı et tarafına doğru kullanılması gerekiyor. Yoksa deriler deliniyor. Bu durum değer kaybına yol açıyor. Havalar sıcak, ciddi anlamda bakteriyel faaliyet başlıyor. Bu yüzden derileri tuzlamamız gerekiyor. Bu tuzlama işleme bittikten sonra et tarafından katlayarak serin bir yere koyalım.”

“3 tane deri OSB var”

Türkiye’de 3 tane deri OSB var. İstanbul, Bolu ve Bursa’da. Bursa’da ham deri işleme kapasitesi Türkiye bir numaraya ulaştı. Avrupa çapında bakarsak 3 büyük kapasiteye sahibiz. Biz de kurban derilerine düşünürsek ham maddeye ihtiyacımız var. Türkiye’de yaklaşık 25 bin adet büyükbaş hayvan kesimi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun 15 bini işleyebiliyoruz. Daha fazla deriye ihtiyacımız var. Kurban derisi tüketiciler ve sanayiciler için önemli” dedi.