#

Bursa

Buğday üretim alanlarında kontroller yapıldı

İlçemiz Akçapınar, Ayaz ve Karacaahmet mahallelerinde İl/İlçe Müdürlüğü süne mücadelesi teknik ekipleri ve Ziraat Odası Başkanı Sadi AKTAŞ ile birlikte buğday ekili alanlarda kışlamış ergin süne kıymetlendirme sürveyi, yumurta parazitlenme sürveyi ve nimf sürveyi çalışmaları yapıldı.

Arazi çalışmaları sırasında buğday ekili alanlarda karşılaşılan külleme, yaprak lekesi, pas, kök boğazı hastalıkları ile süne zararlısının yanında hortumlu böcek, yaprak biti, yaprak sülüğü gibi zararlılar hakkında mahallelerimizde üreticilerimiz bilgilendirilmiştir.

Yapılan sürvey çalışmaları sonucunda, bölgede bulunan mahallelerdeki buğday ekili alanlarda süne yoğunluğu tespit edilmemiştir. Bazı mahallelerde görülen yaprak biti yoğunluğunun da ekonomik zarar eşik seviyesinin altında olduğu tespit edilmiştir. Buğday ekili alanlarda yaygın olarak bulunan doğal düşman kompleksi, zararlı popülasyonunu yüksek oranda baskı altında tutmaktadır.

Doğal dengenin korunması ve çevreye ilaç yoğunluğu sebebiyeti vermemek için yararlıların da yoğun olarak bulunduğu buğday tarlalarına ilaç atılmasına gerek görülmemiştir. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz teknik ekipleri ile görüşmeden, incelemeler yapılmadan ilaçlama yapmayınız.

Buğday tarlalarında yapılan sayımlar sonucunda bitki başına zararlı ve yararlı yoğunluğu bulunur. Sürveyler haftada 1–2 kez yapılır. Yaprak biti ve doğal düşmanların yoğunluklarına ilişkin sürvey sonuçları dikkate alınarak, ilgili Araştırma Enstitüleri ile Tarım İl Müdürlükleri işbirliğinin çerçevesinde mücadele yapılıp yapılmayacağına
karar verilir.

Diğer bölgelerimiz için de kontrollerimiz devam etmekte olup, ilaçlı mücadele gerektiğinde duyuru yapılacaktır.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın