#

Genel

BTSO’da Nisan ayı Meclis Toplantısı yapıldı

BTSO Nisan ayı meclis toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay 14 Mayıs seçimlerine ve yapılan yatırımlara vurgu yaptı

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri için artık sayılı günler kaldı. Öncelikle milli iradenin tecellisi ve toplumun kendi kaderini tayin etmesi açısından büyük öneme haiz olan seçimlerimizin demokrasi şölenine dönüşerek huzur içinde tamamlanmasını temenni ediyoruz.
Sayın bakanım Ülke olarak son yıllarda başta pandemi, küresel kriz, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler ve sınırlarımızın hemen ötesinde gelişen savaşlar yüzünden büyük
zorluklarla mücadele ettik.

“Gemlik’te kurulan batarya fabrikası stratejik bir adımdır”

Buna karşın sayın Cumhurbaşkanımız vizyonu ve sizlerin liderliğinizde ‘milli teknoloji güçlü sanayi’ atılımıyla tarihi kazanımlar elde etmeyi başardık.
Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yerlileştirme ve millileştirme hamlesi, başkalarının ürettiği teknolojiyi tedarik eden değil, kendi yüksek milli teknolojisini geliştiren bir türkiye idealini ortaya çıkardı. Başta ülkemizin hayallerini süsleyen ve Bursa’mızda gerçeğe dönüşen yerli ve milli otomobilimiz TOGG olmak üzere, yine enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere Gemlik’te kurulan siro batarya geliştirme ve üretim kampüsü de hücre üretme ve yetkinliği ile sektörlerimizin dönüşümünde stratejik bir adımdır.

“Şehrimiz ve ülkemiz için dev projeler hayata geçti”

Her iki yatırımı da Bursa’mıza kazandırdığınız için kentim ve iş dünyamız adına şükranlarımızı sunuyorum.  Bizler de Bursa’da bundan tam 10 yıl önce başlattığımız dönüşüm hamlesiyle küresel değer zinciri içinde her durumda ve her senaryoda pozisyonumuzu güçlendirecek projeler geliştirdik.

Sizlerin öncülüğünüzde bursamıza ve ülkemize kazandırdığımız TEKNOSAB, Yeni nesil araştırma ve mükemmeliyet merkezleriyle katma değer üreten butekom, firmalarımızın dijital dönüşüm, yetkinlik ve verimliliğine rehberlik eden bursa model fabrikamız, göreve geldiğimiz 2013 yılında ortaya koyduğumuz vizyon doğrultusunda tübitak destekleriyle dünyanın uzay ve havacılık temalı sayılı interaktif ve deneyim merkezlerinden biri olan guhem gibi, kent ve ülke ekonomimizin tarihine işlenen dev projeler bir bir hayata geçti. Tüm bu projeler, odamızın, ülkemizin hedefleriyle bütünleşen çalışmalarıyla birlikte sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlığımızın kentimize duyduğu güven ve destekleri sayesinde Bursa’mıza kazandırılmış oldu.  Kalkınma hedeflerimizin itici gücü olan ihracatta, firmalarımıza yol göstermek ve kentimizin dış ticaretini geliştirmek amacıyla odamız bünyesinde faaliyete geçen bursa dış ticaret merkezimiz de yine sanayi ve teknoloji bakanlığımızın katkılarıyla kuruldu.

Mecliste konuşan sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank dikkat çekici açıklamar yaptı

Bursa’nın dört bir tarafında koşturmacamız devam ediyor. Bugün büyükşehir belediyemizin ve ilçe belediyelerimizin adliye kavşağı, kültür merkezi ve kapalı pazar yeri açılışlarını hemşerilerimizle beraber gerçekleştirdik. Bursa Kadimli bir kent. Osmanlı’nın başkenti. Tarihi kültürü, mimari eserleri ve yeşili. Ülkemizin bir incisi. Sanayisiyle Türkiye’nin lokomotifi. Biz buraya hizmeti bir taraftan Bursa’mıza, bir taraftan da ülkemize hizmet olarak görüyoruz.

“Bursa’da İş Dünyası ile sık sık bir araya geldik”

iş dünyamız bilir ki bakanlık görevi boyunca Bursa adeta ikinci adreslerimizden bir tanesi oldu. Ankara, Bursa arasında hep mekik dokurduk. Bundan üç ay önce. Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliği yaptığı ekonomiye değer katarlar ödül töreninde yine hep beraberdik. Gelişimizde iş dünyasını sık sık sizlerle bir araya geldik. Dertlerimizi dinledik. Çözümler üretmeye çalıştık. Ve tabii ki özellikle sanayi başta olmak üzere iş dünyamızda yol arkadaşlığı yapmaya çalıştık. Bunu da en yakın şahidi sizlersiniz. Burada kaç tane arkadaşımızın üretim tesisine, ticarethanesine. uğradım. Bilmiyorum ama Bursa bizim gerçekten milli uğrak noktalarımızdan bir tanesi oldu.

Bursa için teknolojinin önemi çok büyük bunun için desteklerimizi sürdüreceğiz 

Bursa için tabii ki en büyük hayalim Bursa sanayisinin orta yüksek bir yüksek teknolojinin üretimdeki payını arttırabilmek. Biz sanayi ve teknoloji bakanlığı olarak, Bursa sanayisini güçlü bir şekilde destekledik. Bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Şehrimizde 2022 yılı sonu itibariyle desteklerimizden yararlanmak için 917 şirket yatırım teşvik belgesi aldık. 21 milyar liranın üzerinde sabit yatırımın ve 14 bine yakın istihdamı bölümünü açtık. Organize sanayi bölgelerinin sayısını 9’dan 17’ye yükselttik. Sanayi siteleri kurduk.
Şu anda full bunun da dahilindeyiz. Az önce de söyledim. Güçlü, sağlıklı ve sürdürülebilir bir cümle için yüksek teknolojiye dayalı katma yüksek üretim yapmak mecburiyetindeyiz. Bu manada daha fazlasına ihtiyacımız var. Ben arkadaşlarımdan Bursa’nın ARGE haritasının merkezlerinde beşinci sırada olduğunu çıkarmalarını istedim. AR-GE merkezleri sayısında Kocaeli’nden sonra dördüncü tasarım merkezlerinde de Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer alıyoruz.

“Bursa hizmeti hakediyor”

Bu şehir gerçekten hizmeti hak ediyor. Bursa şu anda bu bulunduğu konumda çok daha ileri gitmek ve potansiyeline sahiptir. Bakınız halihazırda sosyal ve ticari açıdan Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden bir tanesinde bulunuyoruz. Bursa’da bölge ve ülke ekonomisine çok ciddi katkıları var. Şimdi milli otomobilimiz tabii parantez açmamız lazım ama sözü çok uzatmak istemiyorum. Biz Toggla büyük bir değişim ve dönüşümü bu şehre ele aldık. Şimdi inşallah işte batarya teknolojilerini de bu şehre getirerek aslında Bursa’nın sanayisinde bir sıçrama oluşturacağız. Bursa sanayisini çok daha katma değerli bir hale getirmiş olacağız. Sanayiden o kadar bir haberler ki hala Türkiye’nin otomobilinin bu şehirde üretildiğine bir türlü akılları ermiyor.
El ele Bursa’yı AR-GE ve tasarımda çok daha güzellere taşıyabiliriz. Ben buna yürekten inanıyorum. Bilhassa toggla birlikte bu konuda önemli bir kitlelenme olacağını da düşünüyorum. Toplum teknolojik donanımına katkı sağlamak üzere AR-GE ve İnovasyon alanında da önemli atılımlar olacaktır. Tabii burada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ettiği tek masraflarla bahsetmemiz lazım. Tek masafla Bursa’nın sanayideki dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen bir proje. Teknosab’ı yakından takip ediyorum. Herkesin içine sinecek şekilde bu şehre katkı sağlasın diye bu projeye elimden geldiğince destek vermeye çalıştık.