#

Bursa

Bilim meraklıları BTÜ’de buluşacak

NASA Space Apps Challenge International, uzay ve bilim meraklılarını 7-8 Ekim tarihlerinde Bursa Teknik Üniversitesi’nde bir araya getirecek. Adeta ‘NASA şenliğinin’ yaşanacağı etkinlik; uzmanlık, eğitim ve yaş sınırlaması olmadan herkesin katılımına açık olacak.

Bursa Teknik Üniversitesi’nin (BTÜ) Stratejik Partneri olduğu, TUA (Türkiye Uzay Ajansı) ve diğer ülke ajanslarının küresel destekçisi olduğu NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından düzenlenen NASA Space Apps Challenge International’ın Bursa Etkinliği 7-8 Ekim tarihlerinde, Bursa Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Dünya’da ve uzayda karşılaşılan zorluklara yenilikçi çözümler oluşturmak için NASA verileriyle çalışmak üzere her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce birey ve ekibi bir araya getiren etkinlik, dünyanın en büyük yıllık küresel hackathon’u olma özelliği taşıyor. Space Apss, altı kıtadaki şehirlerdeki yerel inovasyon topluluklarına toplanmaları, fikir üretmeleri ve inşa etmeleri için ilham verecek. Teknoloji uzmanları, bilim insanları, tasarımcılar, girişimciler ve meraklısından oluşan çeşitli ve işbirlikçi ekipler, uzayda ve Dünya gezegeninin karşı karşıya olduğu en önemli zorluklardan bazılarına yanıtlar geliştirmek için 48 saatlik bir koşuda birlikte çalışacak.

Bursa Teknik Üniversitesi Kütüphanesi’ndebu hafta sonu düzenlenecek etkinlikte, ilk üçe giren projeler NASA Global SpaceApps Challenge yarışmasına katılacak.Katılımcı ve ilk üçe girenleri çeşitli ödüllerin beklediği yarışmada bu sene, verilerin ya da bilimsel prensiplerin görselleştirilmesi, interaktif haritalar, NASA veri setlerini kullanan araçlar, makine, araç tasarımı, Uzayda yaşamı kolaylaştıracak fikirler gibi alanlarda 31 adet challenge üzerine proje yarışacak.Katılımın ücretsiz olduğu hackathon, uzmanlık, eğitim ve yaş sınırlaması olmadan herkesin katılımına açık olacak.

Öte yandan Space Apps’de şuana kadar, NASA tarafından yazılan, Earth Science meydan okuma beyanlarına yanıt olarak, 3 binden fazla proje üreten 162 ülke ve bölgeden 31 bin 500’den fazla katılımcı yer aldı.

Dünya takımları olacak

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Space AppsChallenge’da jüri görevinde bulunan BTÜ Fizik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Dağ, “Nasa Space Apps Challenge, aslında büyük bir bilgisayar oyununun parçası gibi, NASA tarafından verilen belirli görevleri yerine getiren takımlar kuruyorsunuz ve bu takımlar tüm dünyada yarışıyor. Katılımcılar, uzayda bir gezegenden numune almaya çalışan bir jeoloji uzmanı astronotun ihtiyaç duyacağı aletleri tasarlamaktan, bir uzay seyahati istasyonu kurgulamaya kadar değişik problem ve görevleri, akla ve bilime uygun projeler ile çözmeye çalışıyor. Etkinlik, herhangi bir öğrencilik şartının bulunmadığı, herkesin katılabileceği 48 saatlik bir NASA şenliği gibi düşünülebilir. Bu süreçte mentörler,yarışmacılara hem proje bazında hem de genel konularda katkıda bulunuyorlar. Buetkinliğin BTÜ kütüphanesinde gerçekleşecek olması bizi çok mutlu etti. Umarım öğrencilerimiz de yarışmaya parlak fikirleri ile katkıda bulunurlar” dedi.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın