12 yıllık zorunlu eğitim tartışması
Katıldığı canlı yayında eğitim sistemine ilişkin soruları yanıtlayan Yusuf Tekin, zorunlu eğitim süresinin uzunluğuna dikkat çekti.
Tekin, 12 yıllık zorunlu eğitime 4 yıllık üniversite eğitiminin eklenmesi durumunda gençlerin eğitim hayatında toplam 17 yıl geçirdiğini belirterek, bu sürenin uzun olduğunu ifade etti.
Bakan Tekin, “12 yıl zorunlu eğitim var ve bir çocuk 4 yıllık bir lisans eğitimi aldığını düşünürsek 17 yıl eğitimde geçmiş oluyor; bu epey uzun bir süre. Çocukların sosyal hayata ve çalışma hayatına entegre olmasını sadece biz değil bütün ülkeler tartışıyor” dedi.
Tekin, Türkiye’de de zorunlu eğitim süresinin tartışılması gerektiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde bu konu mutlaka gündeme gelecektir” ifadelerini kullandı.
Okullarda güvenlik tedbirleri artırılıyor
Bakan Tekin, okullardaki güvenlik önlemlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Her okulun kendi risk kategorisine göre ele alınması gerektiğini belirten Tekin, 7 bakanlığın ortaklığıyla hazırlanan eylem planı kapsamında tedbirlerin artırıldığını söyledi.
Okullarda güvenlik ve düzenin sağlanması amacıyla yaklaşık 25 bin bahçe görevlisinin istihdam edildiğini belirten Tekin, okul güvenliği ve çevresine ilişkin yeni bir uygulamanın şubat ayında kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
Akran zorbalığında sosyal medya vurgusu
Akran zorbalığına ilişkin araştırmalara da değinen Tekin, çocukların yaklaşık yüzde 80’inin sosyal medya üzerinden etkileşim içinde olduğunu belirtti.
Şiddetin önemli ölçüde sosyal medya üzerinden beslendiğini ifade eden Tekin, mücadelede ailelerin de sürece dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Öğretmenlerin kılık kıyafeti
Tekin, öğretmenlerin okul içerisinde önlük giymesinin okul ikliminin korunması açısından önemli olduğunu söyledi.
Sosyal medyada paylaşılan bazı kıyafet görsellerinin bütün öğretmenleri zan altında bıraktığını belirten Tekin, siyasi veya ideolojik simge içeren, LGBT’yi çağrıştıran ya da marka dayatması oluşturabilecek giyim tarzlarından rahatsızlık duyacağını ifade etti.
Bakan Tekin ayrıca veli randevu sisteminin okullardaki güvenliğin artırılması açısından titizlikle uygulanması gerektiğini belirtti.
Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değişikliği
Öğretmenlerin eş ve aile mazeretine bağlı yer değişikliği taleplerine ilişkin de konuşan Tekin, boş bulunan tüm kadroların başvuruya açıldığını söyledi.
Taleplerin yaklaşık yüzde 80’inin karşılandığını belirten Tekin, geçmiş yıllarda uygulanan ihtiyaç fazlası atamaların bu yıl yapılmayacağını ifade etti.
Bakan Tekin, atamaların yalnızca boş kadro bulunan okullara gerçekleştirileceğini kaydetti.








