#

Ekonomi

Bakan Bilgin’den asgari ücret ve EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

EYT ile ilgili teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Bilgin; “Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için, mevzu da 99 8 Eylül öncesi olduğu için o yıllarda farklı işletmelerde farklı zamanlarda çalışmış özellikle özel sektörde çalışan 4A’lı diye tabir ettiğimiz sigortalı işçilerde bu çok yaygın. Bunların herhangi bir kaybı olmasın, kayıt dışında kalanların da kayıt içine alınması, tespit edilmesi, bunların dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız etraflı bir şekilde sürüyor. Yurt dışından çalışanların, Türkiye’de çalışmış sonra yurt dışına gitmiş olan emekçilerimizin talepleri var. Konsolosluklarda yoğun bir çalışma var. Bütün bunları bitireceğiz inşallah. Gerekli tedbirleri alıyoruz.

Aldığımız tedbirlerden bir tanesi kıdem tazminatının ödenmesi konusunda KGF’den bir kredi verilmesi. Maliye Bakanımız Nebati Bey ile bu konuda görüştük. Bu konuda hazırlıkların yapıldığını kendileri de aktardılar. Kredi konusunu Nureddin Bey’le çözdük. Herhangi bir aksama olmayacak, bu konuları çözerek Türkiye ilerleyecek.” ifadelerine yer verdi.

Asgari ücret

Bilgin, “Salı günü asgari ücret görüşmesinde ortak bir uzlaşma sağlanacağına inanıyorum. Esas problem emekçileri enflasyon baskısından kurtaracak bir ücret seviyesinin ve işverenlerin ödeyebileceği bir ücret seviyesinin olması. İşletmeleri ayakta tutacak, işçimize rahat nefes aldıracak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.