Apple’dan casus yazılım uyarısı
Apple’ın geçtiğimiz ay Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 110 ülkedeki kullanıcılara yönelik güvenlik bildirimleri gönderdiği belirtildi.
Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun aktardığı bilgilere göre, söz konusu uyarıların ardından Türkiye’de en az üç bakanın telefonlarının hedef alınmış olabileceği değerlendirildi.
Bunun üzerine Siber Güvenlik Başkanlığı’nın konuyla ilgili harekete geçtiği öne sürüldü.
Bakanların telefonları değiştirildi
İsimleri açıklanmayan bakanların kullandığı telefonlar, hassas verilerin güvenliğini sağlamak amacıyla yenileriyle değiştirildi.
Cihazların incelemeye alındığı, ayrıca üst düzey güvenlikli cihazlar ve özel şifreli uygulamaların kullanılmaya başlandığı belirtildi.
Türk bir yetkili, bilgisayar korsanlarının cihazlara sızma girişiminin başarısız olduğuna inandıklarını ifade etti.
Yetkili, güvenlik tehditlerine ilişkin değerlendirmesinde herkesin sürekli tetikte olması gerektiğini söyledi.
Casus yazılımın türü ve failler bilinmiyor
Söz konusu girişimde hangi casus yazılımın kullanıldığı henüz netlik kazanmadı.
Ankara’daki kaynakların olayın arkasında siyasi veya ekonomik çıkar gruplarının bulunabileceğini değerlendirdiği aktarıldı. Ancak saldırının faillerinin kesin olarak belirlenmesinin teknik açıdan zor olduğu ifade edildi.
Uzmanlara göre iPhone’larda işletim sistemi güncellemeleri dijital izlerin bir bölümünü etkileyebilir. Ayrıca saldırılarda kullanılan IP adreslerinin gerçek kaynağı göstermemesi soruşturmaları daha da zorlaştırabiliyor.
Pegasus saldırıları yeniden gündemde
Türkiye’deki son iddia, 2021 yılında gündeme gelen Pegasus casus yazılımı vakalarını da yeniden akıllara getirdi.
O dönemde yayımlanan araştırmalarda dünya genelinde çok sayıda telefon numarasının potansiyel hedef olarak belirlendiği ortaya çıkmıştı. Türkiye’deki bazı yetkililerin de hedefler arasında yer aldığı iddialarının ardından cihaz ve telefon numarası değişiklikleri yapılmıştı.








