ABD ile İran arasındaki gerilim tırmanıyor. Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İran’a ait bir kargo gemisinin ABD donanması tarafından durdurulduğunu duyurdu.
Trump, yaklaşık 270 metre uzunluğundaki “TOUSKA” adlı geminin ablukayı aşmaya çalıştığını belirterek, Umman Denizi’nde ABD donanmasına bağlı USS Spruance tarafından uyarıldığını ifade etti. Uyarıya rağmen durmayan geminin makine dairesine ateş açılarak etkisiz hale getirildiğini kaydeden Trump, geminin şu anda ABD deniz piyadelerinin kontrolünde olduğunu söyledi.
Açıklamada, söz konusu geminin daha önce “yasadışı faaliyetler” nedeniyle ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım listesinde yer aldığı da vurgulandı.
İRAN’DAN SERT TEPKİ: “ATEŞKES İHLAL EDİLDİ”
İran Genelkurmay Başkanlığı ise ABD’nin müdahalesini “ateşkes ihlali” olarak nitelendirdi. Yapılan açıklamada, saldırının “silahlı soygun” olduğu ifade edilerek misilleme yapılacağı bildirildi.
Nitekim kısa süre sonra İran basını, ABD’ye ait bazı savaş gemilerine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendiğini duyurdu. Yarı resmi kaynaklara göre İran Silahlı Kuvvetleri, söz konusu müdahaleye karşılık olarak ABD unsurlarını hedef aldı.
Bölgede karşılıklı hamlelerin artması, Umman Denizi ve çevresinde tansiyonun daha da yükseleceğine işaret ediyor.








