ABD’de enflasyon beklentilerin altında kaldı
ABD Çalışma Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.
Buna göre tüketici fiyatları temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,1 arttı. Yıllık enflasyon ise hazirandaki yüzde 3,5 seviyesinden yüzde 3,4’e geriledi.
Piyasaların beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 3,8’e yükselmesi yönündeydi.
Aylık enflasyon için ise yüzde 0,1’lik düşüş bekleniyordu. Açıklanan veri, beklentilerin aksine yüzde 0,1’lik artış gösterdi.
Veri sonrası piyasalar hareketlendi
Yıllık enflasyonun beklentilerin aksine gerilemesi, ABD’deki fiyat baskılarının zayıfladığına işaret etti.
Beklentilerin altında kalan enflasyon verisinin ardından Fed’in faiz politikasına ilişkin beklentiler de yeniden şekillendi.
Faiz artışı ihtimalinin zayıflaması ve doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi, güvenli liman olarak görülen altına destek verdi.
Gram altın 6 bin 800 TL’yi aştı
ABD enflasyon verisinin açıklanmasının ardından altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket görüldü.
Gram altın, piyasalardaki hareketlilikle birlikte 6 bin 800 TL seviyesinin üzerini test etti.
Kritik enflasyon verisinin ardından yatırımcıların gözü şimdi Fed’in para politikasına ilişkin gelecek mesajlara çevrildi.








