ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Washington’da yapacağı kritik görüşme öncesinde diplomatik tansiyonu yükselten bir iddia ortaya atıldı. İsrail basınında yer alan haberlere göre Netanyahu, ABD yönetiminin İsrail ordusunun Gazze Şeridi, Suriye ve Lübnan’ın güneyindeki işgal altındaki bölgelerden çekilmesi yönündeki talebine karşı çıkmaya hazırlanıyor.
İsrail basını: Netanyahu kabinede “Hayır diyeceğim” mesajı verdi
İsrail’de yayın yapan Kanal 13 televizyonunun haberine göre Netanyahu, ABD ziyareti öncesinde gerçekleştirilen kabine toplantısında Washington’un olası taleplerini değerlendirdi.
Haberde, Netanyahu’nun kabine üyelerine, “Buna şiddetle karşı çıkacağım ve onlara hayır diyeceğim.” ifadelerini kullandığı iddia edildi.
İsrail basınındaki haberlere göre Tel Aviv yönetimi, Hamas’ın tamamen silahsızlandırıldığı ve Gazze’den çıkarıldığı kanaatine varılıncaya kadar İsrail ordusunun Gazze’deki “Sarı Hat” olarak anılan bölgede kontrolünü sürdürmesini savunuyor.
Uluslararası İstikrar Gücü iddiası
Haberde ayrıca İsrail hükümetinin, Gazze Şeridi’ne konuşlandırılması planlanan Uluslararası İstikrar Gücü (ISF) için onay verdiği öne sürüldü.
İddialara göre ISF bünyesinde ilk etapta Uganda ve Fas başta olmak üzere İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunan ülkelerden yaklaşık 200 personel yer alacak. Gücün, İsrail ordusunun kontrolü dışındaki bölgelerde ve İsrail ile koordinasyon içinde görev yapmasının planlandığı belirtildi.
Ayrıca İsrail kabinesinin, ISF personeline “Uluslararası Kuruluşlar İçin Dokunulmazlıklar” yasası kapsamında hukuki dokunulmazlık tanınmasını da onayladığı ileri sürüldü.
Gözler Trump-Netanyahu görüşmesine çevrildi
İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın daveti üzerine Washington’a resmi ziyarette bulunacak.
Program kapsamında Netanyahu’nun Beyaz Saray’da Trump ile bir araya gelmesi beklenirken, temasların Orta Doğu’daki güvenlik durumu, Gazze’deki gelişmeler ve bölgesel dengeler açısından kritik önem taşıdığı değerlendiriliyor.
Gazze, Suriye ve Lübnan gündemin ana başlıkları arasında
Uluslararası basında yer alan haberlerde, Washington yönetiminin son dönemde İsrail’e Gazze, Suriye ve Lübnan’daki işgal altındaki bölgelerden çekilmesi yönünde diplomatik baskı yaptığı iddia ediliyor.
Gazze’de yürürlükte olduğu belirtilen ateşkese rağmen bölgede güvenlik krizi sürerken, taraflar arasında kalıcı çözüm konusunda henüz uzlaşma sağlanabilmiş değil.
Trump ile Netanyahu arasında yapılacak görüşmede, Gazze’deki son durumun yanı sıra İsrail’in bölgedeki askeri varlığı ve olası diplomatik adımların da masaya yatırılması bekleniyor.








