Uluslararası şirketlere Türkiye çağrısı
Konuşmasında Türkiye’nin ekonomik performansına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel şirketleri bölgesel yönetim merkezlerini Türkiye’ye taşımaya davet etti.
Erdoğan, “Operasyonlarını Türkiye’den yönet, avantajlardan yararlan” çağrısında bulunarak, Türkiye’nin yatırım, ticaret ve finans alanlarında bölgesel merkez olma hedefini sürdürdüğünü söyledi.
Yurt dışındaki vatandaşlara davet
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile girişimcilere de seslendi.
Erdoğan, “Türkiye’ye gelin, Türkiye’ye yerleşin, büyüme hikayesinin parçası olun” ifadelerini kullanarak, Türkiye’nin sunduğu yatırım ve yaşam fırsatlarından yararlanmaya davet etti.
20 yıllık vergi avantajı
Konuşmada dikkat çeken başlıklardan biri de vergi teşvikleri oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye yerleşen yabancılar ve yurt dışında yaşayan vatandaşların belirli şartları karşılamaları halinde yurt dışından elde ettikleri gelirler için 20 yıl boyunca vergi ödemeyeceğini açıkladı.
Ayrıca İstanbul Finans Merkezi kapsamında sunulan finansal hizmetlerden elde edilen kazançların da 20 yıl boyunca vergiden muaf tutulacağını belirtti.
İhracatta rekor vurgusu
Türkiye’nin ihracat performansına da değinen Erdoğan, 2025 yılında mal ve hizmet ihracatının toplam 395,9 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını söyledi.
Mal ihracatının 273,3 milyar dolara, hizmet ihracatının ise 122,6 milyar dolara yükseldiğini belirten Erdoğan, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının da artmaya devam ettiğini ifade etti.
İstanbul Finans Merkezi hedefi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi’nin uluslararası ticaret ve finansın bölgesel merkezi haline getirilmesinin amaçlandığını belirtti.
Bu kapsamda transit ticaret yapan şirketlere vergi teşvikleri sağlanacağını, üretim yapan sanayici ve çiftçilerin kurumlar vergisi oranının yüzde 12,5 seviyesine indirildiğini söyledi.
“Kazanan Türkiye olacak”
Küresel ekonomik gelişmelere de değinen Erdoğan, Türkiye’nin mevcut süreçten güçlü çıkacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ve diplomatik gelişmelerde yaşanan belirsizliklerin sona ermesiyle birlikte Türkiye’nin önemli fırsatlar elde edeceğini belirterek, yatırımcılara ve iş dünyasına Türkiye’nin sunduğu imkanları değerlendirme çağrısında bulundu.








