Sabancı Vakfı’nın toplumsal meselelere sinema aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın 10. yıl ödül töreni, Sabancı Center’da gerçekleştirildi.
Bu yıl “Eğitimde Eşitsizlikler” temasıyla düzenlenen yarışmada, birincilik ödülünü “Arena” filmiyle Bursalı yönetmen Emirhan Cangül kazandı.
Türkiye’nin 34 farklı ilinden 163 filmin katıldığı yarışmada jüri, eğitim hakkına erişimde yaşanan sorunları ve bunun toplumsal etkilerini ele alan yapımları değerlendirdi. Yapılan titiz incelemeler sonucunda Emirhan Cangül, “Arena” filmiyle birinciliğe layık görülerek 80 bin liralık ödülün sahibi oldu.

Bursalı Serhan–Emire Cangül çiftinin tek çocuğu olan Emirhan Cangül, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Genç yönetmen, filmiyle eğitimde yaşanan eşitsizliklere güçlü bir anlatımla dikkat çekti.
Törende konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, yarışmanın 10 yıllık sürecinde yaklaşık 2 bin 500 başvuru aldıklarını belirterek, eğitimin temel bir insan hakkı olduğuna vurgu yaptı. Sabancı, eğitimdeki eşitsizliğin yalnızca bugünü değil, toplumun geleceğini de doğrudan etkilediğini ifade etti.
Yarışmada ikincilik ödülü “Picasso Muhammed” filmiyle Berat Yüksel’e verilirken, üçüncülük ödülünü “İkizler” adlı yapımıyla Zehra Asal Keşiş kazandı. İkinciye 60 bin, üçüncüye ise 30 bin lira para ödülü takdim edildi.
Sosyal etki ödülü ve mansiyonlar açıklandı
Toplumsal farkındalık yönüyle öne çıkan Sosyal Etki Ödülü, “Picasso Muhammed” adlı filmiyle Berat Yüksel’e verildi. Jüri değerlendirmeleri sonucunda mansiyon ödüllerine ise “Siyah Hiçbir Zaman Kirli Değildir ki!” filmiyle Havva Sülün ile “Yarım” filmiyle Hüseyin Demirtaş layık görüldü.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, bu yıl belirlenen temanın arka planına ilişkin yaptığı değerlendirmede, toplumsal gelişimin en temel sorunlarından birine dikkat çekmek istediklerini ifade etti. Safkan, “Rakamlar kimi zaman tek başına yeterli görünmeyebilir ancak gerçekleri anlamamız ve yüzleşmemiz açısından son derece belirleyicidir” dedi.
Yarışmanın ana jüri kadrosunda; oyuncu ve yazar Ercan Kesal, oyuncu Funda Eryiğit ve yönetmen Gözde Kural’ın yanı sıra uluslararası sinema alanında çalışmalar yürüten John Durie ve Jordanco Petkovski yer aldı. Sosyal Etki Ödülü jürisinde ise Muammer Brav, Umay Aktaş Salman ve Prof. Dr. Kenan Çayır görev yaptı.








