Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19’u tutuklu 32 sanık hakim karşısına çıktı.
Sanıklar arasında kamu görevlileri de var
Duruşmada otelin sahibi Halil Ergül’ün de aralarında bulunduğu 10 otel yöneticisi, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, Bolu İtfaiyesi’nden iki görevli, Bolu İl Özel İdaresi yetkilileri ve otele turizm yeterlilik belgesi veren firma çalışanları olmak üzere 32 sanık yargılanıyor.
İddianamede 13 sanığın “olası kastla 78 kişiyi öldürme” ve “olası kastla 133 kişiyi yaralama” suçlarından 1998 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları talep edildi. Geri kalan 19 sanığın ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Eksiklikler ve ihmal zinciri iddianamede tek tek sıralandı
Savcılık tarafından hazırlanan 98 sayfalık iddianamede, yangının saat 03.17’de başladığı, itfaiyenin ise olay yerine yaklaşık 1 saat sonra, 04.24’te ulaştığı bilgisine yer verildi.
Yangın sırasında otelde duman tahliyesini sağlayacak sistemin ve iklimlendirme altyapısının bulunmadığı, yangın merdivenlerinin mevzuata uygun olmadığı, sesli uyarı sisteminin hiç kurulmadığı ve otel personelinin acil durum müdahalesinde yetersiz kaldığı tespit edildi.
Ayrıca otopark kapısının açılmasıyla içeri giren hava akımının yangının hızla büyümesine neden olduğu, bu durumun yangını kontrol altına alma çabalarını da sekteye uğrattığı belirtildi.

Spor salonu duruşma salonuna çevrildi
32 sanıklı davada 210 müşteki ve 9 mağdur bulunuyor. Adliyedeki duruşma salonlarının yetersizliği nedeniyle Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonu geçici olarak duruşma salonuna dönüştürüldü.
Yaklaşık 700 kişi kapasiteli salonda güvenlik kameraları ve teknolojik alt yapı oluşturuldu. Okulun yemekhane bölümü avukatların dinlenebileceği bir alana çevrilirken, tutuklular için ayrı bölümler hazırlandı.
Yoğun güvenlik önlemleri alındı
Duruşmalar sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için çevre illerden gelen takviye kuvvetlerle birlikte yaklaşık bin polis görev yapıyor. Okula giden yol çift yönlü olarak ulaşıma kapatılırken, AFAD ve Kızılay ekipleri de alanda konuşlandırıldı.
Duruşmaya hayatını kaybedenlerin yakınları, yaralılar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Alana girişler polis kontrol noktalarından yapılıyor.

“Bilerek çocuklarımızı yaktılar,
Kartalkaya’daki otel yangınına ilişkin dava öncesinde, acılı aileler adalet talebiyle mahkeme salonunun yolunu tutarken, yangında yakınlarını kaybedenlerin isyanı yürek burktu. Yılmaz Sarıtaş’ın teyzesi, “Katiller. Ah elimden bir şey gelse, yapacak bir şey yok. Katiller. Bilerek çocuklarımızı yaktılar, haber vermediler, para için yaptılar. İnşallah onların başına da gelir” dedi.
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak 2025 tarihinde çıkan ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine, 133 kişinin ise yaralanmasına neden olan yangına ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Yoğun katılım beklenen duruşma, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonuna kurulan geçici mahkeme salonunda yapılacak.
Duruşma öncesinde, yangında yakınlarını kaybeden aileler duygu dolu anlar yaşadı.
Alp Mercan’ın ablası Nihan Ece Hasarpa, “Avukat olarak duruşmaya katılıyorum. Müşteki olarak katılma talebim kabul edilmedi, kardeşimi savunacağım. Sanıklar bu kadar insanın gözüne bakarak nasıl konuşacaklar? İçlerinde birazcık insaniyet varsa bugün onların çekinmesi gereken bir gün” diye konuştu.
Bir başka yakını ise “Tekrar tecelli etmesin böyle bir şey, adalet istiyoruz. İnsanların uyanmasını istiyoruz” dedi.
“Katiller”
Yangında yeğeni Yılmaz Sarıtaş ile çocukları Nehir (15) ve Doruk Sarıtaş’ı (12) kaybeden bir kadın, “Katiller. Ah elimden bir şey gelse, yapacak bir şey yok. Katiller. Bilerek çocuklarımızı yaktılar, haber vermediler, para için yaptılar. İnşallah onların başına gelir, inşallah onların çocukları da ölür, inşallah çatır çatır yanarlar” ifadelerini kullandı.
Sarıtaş’ın annesinin feryatları ise yürek dağladı.








