#

Gündem

81 ilde Sosyal Konut Projesi’nde yeni ayrıntılar

Sosyal konut projesinde, gözler 13 Eylül’e Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına çevrildi. Sosyal Konut Projesi’nin hangi illerde olacağı, kimlerin yararlanabileceği, ödeme seçenekleri ve evlerin nasıl olacağıyla ilgili yeni ayrıntılarda yavaş yavaş belli olmaya başladı.

81 ilde Sosyal Konut Projesi başlatılacak. Projenin ayrıntılarını ise 13 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak. Projeyle birlikte kira ve ev fiyatlarında düşüş beklenirken gözler ise 13 Eylül’de Erdoğan’ın ayrıntılarını paylaşacağı açıklamada.

Salgın döneminde azalan konut arzını artırmak istediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız salgın döneminde azalan konut arzını hızla artırarak hem inşaat sektörünü canlandırmak hem de insanımızın erişebilir şartlarda ev sahibi olmasını temin etmektir.. Bu adım son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların da düşmesine de yol açacaktır” sözleriyle “Sosyal Konut” projesinin müjdesini vermişti.

KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLUNACAK

Projeye ilişkin Twitter’dan bir mesaj yayımlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da, “81 ilde kira öder gibi ev sahibi olunacak” sözleriyle proje hakkında bilgiler paylaşmıştı.

İşte sosyal konut projesiyle ilgili merak edilen soruların yanıtları;

SOSYAL KONUT PROJESİ HANGİ İLLERDE OLACAK?

Sosyal konut projesinin 81 ilde hayata geçirilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, dünkü Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında soruları cevaplandırdı.

Proje kapsamında İstanbul’da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ’ye başvuru yapabilecek.

KİMLERE KONTENJAN AYRILACAK?

Yeni sosyal konut projesine başvurularda geliri 14 bin liranın altında olanlar TOKİ aracılığıyla başvuru yapabilecek. İstanbul’da ise bu tutar 16 bin TL olarak belirlendi.

30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak.

Yaş skalası ve bir oran belirlenecek.

Konut projesine giremeyenler, arsaya başvurup kendi evlerini yapabilecek.

Yeni evliler diye değil ”gençler” diye bir kategori olacak. Aynı zamanda emekli, şehit yakını ve gaziler ile engellilere de kontenjan ayrılacak.

SOSYAL KONUT PROJESİNDE ÖDEME SEÇENEKLERİ NASIL OLACAK?

Proje kapsamında evlerin 240 aya kadar vade yani 20 yıla varan uygun ödeme koşulları sunulacak.

SOSYAL KONUT PROJESİNDE EVLER NASIL OLACAK?

Yeni sosyal konut projesinde inşa edilecek evler yerel ve yatay mimariye uygun olarak inşa edilecek.

Evler sıfır atık projesine uyumlu olacak.

Enerji verimliliği ön plana çıkacak projede iklim dostu malzemeler kullanılacak.

Projede yenilenebilir enerji sistemi de ön plana çıkıyor.

PROJEDE SADECE KONUTLAR MI OLACAK?

Sosyal Konut projesinde konut, konut arsası ve sanayi siteleri olacak.