#

Magazin

150 bin Tl ayrımcılık cezası

Pop sektörüne damgasını vuran isimlerden şarkıcı Gülşen, uzun bir süredir uğraştığı davalar ile gündeme geliyor. Normalde kendisinin sahne kıyafetleri konuşulurken, 30 Nisan 2022 tarihinde verdiği konserde söyledikleri başına dert açmıştı. Konuya dair soruşturmalar devam ederken, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)’ndan Gülşen hakkında yeni bir karar çıktı.

Türk pop müziğinin en sevilen isimlerinden Gülşen bir süredir şarkılarıyla değil mahkemeleriyle gündeme geliyor.
Müzik yapımcısı Ozan Çolakoğlu ile 2016 yılında dünyaevine giren Gülşen, sık sık sahne kıyafetleriyle gündem olan sanatçılarımız arasında. Hatta kıyafetlerine eşinin ne yorum yaptığı konusu da magazinde uzun bir süre konuşulan durumlar arasındaydı

Gülşen’in 30 Nisan 2022’de verdiği konserde İmam Hatipliler ile ilgili kurduğu cümleler önce sosyal medyada olay olmuş sonra da konu yargıya taşınmıştı.
Konserde ‘İmam Hatip okumuş kendisi, sapıklığı oradan geliyor’ dediği 9 saniyelik bir videonun sosyal medyaya düşmesi herkesi ayağa kaldırmıştı. Ardından Twitter’da kullanıcılar birden #GülşenTutuklansın hashtagi altında paylaşımlar yapmaya başladı.

Gülşen bu durumun ardından karakola çağırılmış ve kendisinin ifadesi alınmıştı. Süreç boyunca sosyal medya ve magazinde yalnızca bu olay konuşulmuştu.
Davada savcı, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ suçundan şarkıcı Gülşen hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talep etmişti. Mahkemenin son kararı ise Gülşen’in 10 ay hapis cezası alması yönündeydi.

Şarkıcı bunca olayın ardından kendi hayatına devam ederken, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde verdiği konser, ayrıca konserdeki tarzı da olay olmuştu.
Kıpkırmızı saçlarıyla sahneye çıkan Gülşen, ‘Saçımdan tırnağıma ruhumun rengi belli… Rengim laik Türkiye Cumhuriyeti! Ne mutlu Türküm diyene!’ diyerek büyük yankı uyandırmıştı.

Dava sonuçlansa da konu kapanmadı. 3 İmam Hatip Lisesi mezunu Gülşen’in kendilerine yönelik sözlerinin “ayrımcılık yasağını ihlal ettiği” gerekçesiyle TİHEK kuruluna başvurdu.
Kurula yapılan başvurunun ardından konu yeniden değerlendirmeye alındı. Yapılan başvuru sonunda Gülşen Çolakoğlu’nun avukatına görüş bildirmesi adına soru yöneltildi. Avukatın dönüşünde ise; Gülşen’in halkın herhangi bir kesimine karşı özellikle incitici bir tavır sergilemek istemediğini, ifadelerinin yanlış anlaşıldığını ve bu konu hakkında özür dilediğini ifade etti.

Yapılan açıklamada Gülşen’in konser sırasında ekibinden kendisini seyircilerin arasında, omuzlarında taşımasını istediği ve ekip arkadaşlarından birinin “Seni imam taşısın” dediği ifade edildi.
Gülşen’in ise bunun üstüne anlık olarak reflksle, şaka yapma amacıyla ekipte lakabı ‘imam’ olan arkadaşına bu sözleri sarfettiği belirtildi. Başvuruyu yapanlar ise konserde bu şakalaşmanın herhangi bir muhatabı olmadığını savundu ve kararın reddi istendi.

TİHEK “ayrımcılık yasağının ihlal” edildiğine yönelik karar aldı ve başvuran her bir kişi adına Gülşen’in 50 bin TL yani toplam 150 bin TL idari para cezası ödemesini hükmetti.
TİHEK’in kararında, Anayasa’nın 10’uncu maddesine göre herkesin kanun önünde eşit olduğu, Anayasa’nın 24’üncü maddesinde de din ve vicdan hürriyetinin güvence altına alındığı belirtildi.

6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na göre ayrımcılığın her türlüsünün yasak olduğuna işaret edilen kararda, eğitim temelinde de ayrımcılık yapmanın bu yasağın ihlalinin gerçekleştiği durumunun altı çizildi.

Başvuruda, Gülşen’in sözlerinin “ifade özgürlüğü” şeklinde değerlendirilemeyeceği bildirildi.
‘Demokratik ve laik devletin temel amaçlarından biri, toplumsal çeşitliliği koruyarak, bireylerin sahip oldukları inançlarıyla barış içinde bir arada yaşayabilecekleri siyasal düzenleri inşa etmektir.

Bir sanatçı tarafından toplumun önemli bir kesimini yakından ilgilendiren bir konuda sarf edilen sözler, eleştiri ve değerlendirme sınırlarını aşarak ayrımcılık boyutuna ulaşmıştır.’